Grčka bliža ponavljanju izbora

Lider radikalnih levih snaga Siriza Aleksis Cipras, koji je, posle lidera Nova demokratija Antonisa Samarasa, dobio mandat za sastav nove grčke vlade, izjavio je da razgovori s drugim strankama nisu uspeli i da odustaje od pokušaja da formira koalicionu vladu.
Lider radikalnih levih snaga Siriza Aleksis Cipras, koji je, posle lidera Nova demokratija Antonisa Samarasa, dobio mandat za sastav nove grčke vlade, izjavio je da razgovori s drugim strankama nisu uspeli i da odustaje od pokušaja da formira koalicionu vladu.

"Nismo uspeli da ostvarimo san o levičarskoj vladi. Sutra ću vratiti mandat predsedniku republike, a mi ćemo nastaviti sa svojim aktivnostima", rekao je Cipras pošto nije uspeo da se dogovori s liderima Nove demokratije i socijalističke partije PASOK Samarasom i Evangelosom Venizelosom.

Posle Samarasa i Ciprasa, mandat za sastav vlade danas bi trebalo da dobije Venizelos, čija je stranka na izborima bila treća sa osvojenih 13,18 odsto glasova. "Prihvatiću mandat za formiranje vlade i nastaviti da se trudim da postignem dogovor", rekao je Venizelos posle sastanka sa Ciprasom. Ukoliko Venizelos ne uspe da sastavi koaliciju, predsednik će morati da pozove sve izabrane zvaničnike da formiraju "vladu jedinstva", a ako to ne bude učinjeno do 17. maja, biće raspisani novi izbori, prenela je Agencija Frans pres.

Samaras, čija je stranka na izborima u nedelju dobila najviše glasova - 18,85 odsto, i Venizelos su ranije danas, takođe, izjavili da dogovor o koaliciji nije postignut. Samaras je rekao da je Ciprasu pokušao da objasni da bi njegov zahtev da Grčka odbaci međunarodni sporazum o ekonomskom spasavanju, odveo zemlju u bankrot.

Lider Nove demokratije je ponovio da je čak spreman da uđe u manjinsku vladu pod uslovom da Grčka ostane u evrozoni i dodao da Ciprasovi zahtevi zapravo znače da on "prihvati izlazak Grčke iz evrozone i bankrot države". "To neću učiniti", zaključio je Samaras.

Lideri stranaka obratili su se javnosti posle sastanka s Ciprasom, koji se na izborima našao na drugom mestu. Cipras se sastao sa šefovima glavnih grčkih stranka, uključujući lidere konzervativne Nove demokratije i PASOK-a, kako bi pokušao da postigne dogovor. Cipras je u utorak rekao da opredeljenje Grčke za program štednje, koji podržavaju Nova demokratija i PASOK "više ne važi", jer su ga odbacili birači, tako da se procenjuje da je današnji sastanak unapred osuđen na neuspeh.

Ogorčeni zbog mera štednje koje je vlast donela kako bi udovoljila stranim kreditorima i sprečila bankrot, Grci su na izborima u nedelju kaznili Novu demokratiju i PASOK, koje sada više ne mogu same da formiraju vladu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet