Timošenko ne daju da se leči van Ukrajine

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbacio je danas mogućnost da se bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko, koja je u zatvoru od prošlog avgusta, omogući da napusti zemlju radi lečenja.
Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbacio je danas mogućnost da se bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko, koja je u zatvoru od prošlog avgusta, omogući da napusti zemlju radi lečenja.

Nemačka je ponudila da primi Timošenkovu na lečenje i zbog tog pitanja nagovestila je mogućnost bojkota Evropskog prvenstva u fudbalu koje ove godine zajednički organizuju Ukrajina i Poljska.

Janukovič je, međutim, rekao za javnu televiziju da su poslanici njegove većinske stranke u parlamentu protiv menjanja zakona da bi se dozvolilo da se u inostranstvu leče osobe koje služe zatvorsku kaznu u Ukrajin. "Ako bi se usvojio takav zakon možemo zamisliti da bi na hiljade zatvorenika koji imaju novac počeli da podmićuju ljude iz medicinske profesije", rekao je Janukovič televiziji Kanal jedan.

On je dodao da su mu poslanici rekli da ne mogu to da učine.

Julija Timošenko (51), jedna od vođa Narandžaste revolucije iz 2004. godine, nalazi se u zatvoru od avgusta. Osuđena je u oktobru na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja. Ona je uvek tvrdila da je njeno suđenje deo lične osvete predsednika Janukoviča, njenog rivala na predsedničkim izborima 2010. na kojima je pobedio. Timošenko koja pati od diskus hernije je trenutno na lečenju u bolnici u Harkovu, u istočnoj Ukrajini.

Njen slučaj je izazvao veliku napetost između Ukrajine i Evropske unije koja traži da Timošenkova bude oslobođena.

"Želim da istaknem da nismo uništili odnose sa bilo kojom evropskom zemljom, ni jednom jedinom", rekao je Janukovič u tom televizijskom intervjuu. "Svakako da čujemo opaske iz zemalja EU i spremni smo da odgovorimo na sva njihova pitanja. Ali zadržavamo pravo da odlučimo kada ćemo to učiniti", dodao je on.

  • ricinus

    20.05.2012 13:54
    Ona bi na zapad da se leči od zatvora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.