Irak: U više napada ubijeno stotinak ljudi

Najmanje 93 osoba je poginule, a više od 161 osobe je ranjeno u seriji oružanih i bombaških napada u Bagdadu i na severu zemlje.

Najmanje 93 osoba je poginule, a više od 161 osobe je ranjeno u seriji oružanih i bombaških napada u Bagdadu i na severu zemlje.

Ovo je najkrvaviji dan u Iraku od maja 2010. Zvaničnici kažu da je bilo 22 napada u 14 gradova, dok neki izvori navode da je ukupno bilo čak 26 napada.

Najsmrtonosniji napad bio je u gradu Tadžiju, gde je poginulo 28 ljudi, dok je u eksploziji automobila ispred vladine kancelarije za izdavanje dokumenata u Bagdadu ubijeno 14. Bombaški i oružani napadi zabeleženi su i u Sadiji, Kan Beni Sadu, Kirkuku, Tuz Kurmatu i Dibisu.

Ogranak Al Kaide u Iraku, Islamska država Irak, saopštila je juče da će početi sa napadima na sudije i tužioce i pomoći svojim pripadnicima da pobegnu iz iračkih zatvora. Irački zvaničnici Al Kaidu u toj državi smatraju daleko slabijom nego na njenom vrhuncu 2006. i 2007, ali je ona i dalje sposobna za organizovanje većih napada širom zemlje.

  • G

    23.07.2012 12:54
    Čemu negativan prizvuk u ovoj vesti kada se govori o ovim "pobunjenicima"? Zar nisu oružani napadi u stambenim zonama poželjni i demokratski, bar nas tako zapad uverava u slučaju Sirije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet