OEBS: Izbori u SAD netransparentni

OEBS kritikuje finansijski jake interesne grupe u predizbornoj kampanji u SAD koje daju milione dolara kandidatima, a nisu obavezni da obelodane imena donatora.

OEBS kritikuje finansijski jake interesne grupe u predizbornoj kampanji u SAD koje daju milione dolara kandidatima, a nisu obavezni da obelodane imena donatora.

"Stalno ukazujemo na potrebu transparentnosti u finansiranju izbora. To važi za mnoge zemlje, a tako i SAD", poručio je Nil Sajmon, portparol Parlamentarne skupštine OEBS-a. Pojedini posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju izrazili su kritiku i zbog promene pravnih okvira u pojedinim državama SAD i time se osvrću, između ostalih, na sporno pitanje dokaza indetiteta prilikom izbora. Od izbora 2008. godine deset država SAD je uvelo identifikaciju putem fotografije.

"Mora biti osigurano da svaki ispravni glas bude prihvaćen", rekao je Sajmon i dodao da je stvar svake države SAD kako će poštovati standarde. On je objasnio da se u drugim zemljama još koristi boja na prstima.

U svom izveštaju o izborima u SAD 2008. godine OEBS je izneo kritike u vezi s finansiranjem predizborne kampanje, registraciji birača, kao i isključenje osuđenih od izbora. OEBS će ovogodišnje predsedničke izbore pratiti sa više od 100 posmatrača iz zemalja članice. Ova grupa parlamentaraca biće dopunjena i predstavnicima Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, koja širom sveta redovno prati izbore.

  • Steva

    30.10.2012 12:24
    jel
    A što su namešteni?Uloga mafije je nemerljiva.Ali,zato je merodavna ocena TUĐIH izbora!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet