Najsiromašniji predsednik na svetu je...

Predsednik Uragvaja Hoze Muhika važi za najskromnijeg predsednik na svetu, on od svoje plate, koja iznosi 12.500 dolara, sa sebe zadržava 1.250 dolara, sve ostalo daje u dobrotvorne svrhe i to mu je donelo nadimak "najsiromašniji predsednik na svetu".
Predsednik Uragvaja Hoze Muhika važi za najskromnijeg predsednik na svetu, on od svoje plate, koja iznosi 12.500 dolara, sa sebe zadržava 1.250 dolara, sve ostalo daje u dobrotvorne svrhe i to mu je donelo nadimak "najsiromašniji predsednik na svetu".

Ovaj 77-godišnji ateista najveći deo svoje plate daje u dobrotvorne svrhe.

Muhika za sebe zadržava samo 1.250 dolara dok ostatak novca prebacuje na račun organizacije koja pomaže mala preduzeća i nevladine organizacije koje rade na izgradnji stambenih objekata za siromašne. "Zadovoljan sam s ovim iznosom jer u Urugvaju mnogi žive s puno manje", kaže Muhika koji je i svoju suprugu zamolio da učini isto.

On i njegova supruga žive na farmi u Montevideu, a njegov najveći "udar" na državni budžet bila je kupovina "folksvagenove" "bube" u vrednosti od 1.945 dolara.

Muhika predsedničku palatu koristi samo za sastanke i susrete s državnicima, ali tokom hladnih dana tamo borave beskućnici i njihove porodice. On se ističe i po efikasnoj borbi protiv korupcije. Urugvaj, ima najmanju stopu korupcije u Južnoj Americi, a Muhika tvrdi da ga ne zanimaju neverovatni iznosi i brojni bankarski računi jer ono najvrednije što ima ne može da se kupiti novcem. Reč je o njegovom psu Manueli.

Muhika se može pohvaliti činjenicom da je njegov Urugvaj treći po razvijenosti na kontinentu i jedna je retkih država koje su uspele da izbegnu recesiju i zadrže pozitivnu stopu rasta.

Ove godine, Muhika je odlučio da krene u legalizaciju kontrolisane prodaje marihuane pod kontrolom države kako bi borba protiv zločina vezanih za trgovinu droge, bila efikasnija. On je rekao da će isto tražiti od svetskih vođa.

Muhika nije jedini predsednik koji je donirao svoju platu u dobrotvorne svrhe, to su činili i Džon Ficdžerald Kenedi i Herbert Huver.

  • Ponosna vlasnica psa!

    02.11.2012 17:46
    Samo da naglasim da je njegovo najvece blago PAS!!!!
  • Andrija Šrek

    31.10.2012 13:41
    ...
    Ateista za primer.
  • janko

    31.10.2012 13:06
    @zbunjen
    a ne kapiras da je ista, prema ceni, vise nego polovna (secondhand)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.