Vukovar. Najavljeno skidanje ćiriličnih tabli

Brojni članovi Štaba za odbranu Vukovara spremni su da, po cenu prekršajne ili krivične odgovornosti, dobrovoljno skidaju najavljene ćirilične table u Vukovaru.
Brojni članovi Štaba za odbranu Vukovara spremni su da, po cenu prekršajne ili krivične odgovornosti, dobrovoljno skidaju najavljene ćirilične table u Vukovaru.

To je najavljeno iz ove grupacije 22 veteranska udruženja, nakon najave da će biti uvedeni dvojezični i dvopismeni natpisi.

Kako su naveli u saopštenju upućenom javnosi i organima izvršne vlasti, "poduži je spisak veterana Vukovara, zatvorenika srpskih koncentracionih logora, hrvatskih ratnih vojnih invalida, dece poginulih i nestalih hrvatskih branilaca i roditelja poginulih i nestalih branilaca koji su izrazili želju da dobrovoljno skinu najavljene ćirilične natpise i table".

Oni smatraju da je neshvatljivo da "premijer Zoran Milanović odustaje od interesa većinskog hrvatskog naroda, da odustaje od istine o hrvatskoj novijoj istoriji i da prodaje ponos i žrtvu za samo desetak hiljada glasova vukovarskih Srba".

"Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, svestan da mu Hrvati Vukovara više nikad neće dati poverenje i birati ga za gradonačelnika, svesrdno pomaže svom stranačkom šefu i putem kontrolisanih medija pokušava da kreira mišljenje javnosti kako bi skinuo bar malo sramote sa svoje ličnosti i svog imena", navodi se u saopštenju.

Hrvatska veteranska udruženje tvrde i da je "javna tajna u Vukovaru i ostalom delu hrvatskog Podunavlja da mladići srpske nacionalnosti organizovano i planski odlaze na vojnu obuku u vojne ili paravojne kampove u Srbiji i smatraju da će politika dvojezičnosti i ćirilice u Vukovaru takvim militantnim grupama biti dodatni motiv za daljnje nacionalističko-šovinističke planove i aktivnosti".

  • LimanacNS

    06.02.2013 14:00
    @Anonimus
    E, nek si mi rekao. "Zastita gradana i prava, infrastruktura, turizam, zivotni standard (citaj plate), institucionalna stabilnost." Ako je to cena po kojoj ja treba da živim, a da mrzim, proterujem i ubijam svoje komšije i prijatelje Mađare, Slovake, Rumune i ostale manjine, onda - neka hvala. Samo neka skidaju table. Mi smo i dalje nepoželjni u Hrvatskoj. A, nacionalizam nije isto što i šovinizam, jer su Englezi nacionalisti, Švajcarci isto, zatim Nemci i još dosta velikih nacija. Jer su ponosni na svoje, a ne mrze tuđe.
  • 06.02.2013 13:51
    "Po kojim smo to pitanjima daleko zaostali?"

    Zastita gradana i prava, infrastruktura, turizam, zivotni standard (citaj plate), institucionalna stabilnost.

    "Samo da se razumemo, nije nacionalizam uništio obe zemlje, već šovinizam."

    Sovinizam je dete nacionalizma,to jest on JESTE nacionalizam. Nacionalizam je jednostavno losa ideja koja pre ili kasnije pokaze svoje pravo lice.

    "A, tu su oni daleko ispred nas. Normalan narod može i dalje da gleda stoku kako se busa u grudi, ali to ne vredi onima prognanima 1995. Nekih 200 i kusur hiljada. Mogu samo da gledaju..."

    Evo ja gledam i vidim paralelu sa domacim fasistima. Isti su.
    Ovo sto vidis je cist nacionalizam, a ti prognani su njegov proizvod. Normalan narod se zgrazava ovakvih kreatura i sa jedne i sa druge strane.
    Samo glup covek ne nauci iz svojih gresaka.
  • 06.02.2013 13:41
    Jel ovo u Vukovaru ili Novom Sadu???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.