Razredi samo za dečake jer zaostaju za devojčicama

Dečaci tinejdžeri u jednoj šangajskoj školi našli su se u prvim redovima prosvetne reforme nakon što su u jednom od najboljih obrazovnih sistema u svetu uvedeni razredi samo za muškarce, zbog zabrinutosti da oni zaostaju za devojčicama.
Dečaci tinejdžeri u jednoj šangajskoj školi našli su se u prvim redovima prosvetne reforme nakon što su u jednom od najboljih obrazovnih sistema u svetu uvedeni razredi samo za muškarce, zbog zabrinutosti da oni zaostaju za devojčicama.

Nastavnici se nadaju da će ovako pomoći dečacima da prevaziđu povučenost i stidljivost.

"Dali smo dečacima šansu da se promene", rekla je profesorka Šen Huimin.

Šangajski školski sistem dobio je najviše ocene na testiranju 15-godišnjaka 2009. godine od strane Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) ispred vršnjaka u Južnoj Koreji, Finskoj, Hong Kongu i Singapuru.

Čak i u tim uslovima stručnjaci su zabrinuti da bi neki učenici mogli da zaostaju za svojim ženskim koleginicama u razvoju i određenim akademskim oblastima, kao što su jezici, a prelazak na razrede samo jednog pola ima za cilj da podigne samopouzdanje dečaka.

Jedan poznati kineski pedagog, Sun Junsiao, utvrdio je da je procenat dečaka plasiranih u vrh lista na godišnjim prijemnim ispitima za univerzitete pao sa 66,2 na 39,7 u periodu između 1999. i 2008. godine.

U zemljama u razvoju devojčice postižu inače bolji uspeh u srednjim školama od dečaka, konstatovano je u studiji OECD-a 2009. Postoji značajna razlika u polovima što se tiče rezultata obrazovanje u tom dobu, navedeno je u studiji OECD gde je stopa diplomiranja kod devojčica od 15 godina iznosila 87 procenata a kod dečaka 79.

Kao odgovor na to, šangajska elitna Srednja škola broj osam je formirala dva razreda sa 60 dečaka koje podučavaju po posebnom programu.

"To je veliki pomak", kaže direktor škole Lu Chišeng koji je izrazio nadu da će dečaci sada napredovati bolje. "Dečaci u mlađem dobu ne provode dovoljno vremena u učenju", objasnio je on. "Sazrevanje dečaka, posebno u pogledu jezika i postizanja samokontrole, zaostaje za onim kod devojčica".

Kina je ukinula odvojeni sistem obrazovanja za dečake i devojčice po dolasku komunističke partije na vlast 1949. godine, a danas odvojenih razreda po polu ima samo u privatnim školama.

S druge strane u Šangaju postoji srednja škola samo za devojčice koja je prošle godine obeležila 120 godina postojanja. Petnaestogodišnji učenik Li Džongjang kaže da je manje stidljiv kada odgovara u razredu samo pred svojim drugarima, ali njegove reči da nedostatak devjčica omogućava da se više koncentriše na učenje izazvale su smeh njegovih drugova.

Nova šema je pokrenuta nakon što je kineska vlada pozvala na više "raznolikosti" u državnom obrazovnom sistemu.

Jedan profesor Pekinškog univerziteta pozvao je na još radikalnije reforme sugerišući prošlog septembra da dečaci treba da kreću u školu godinu ili dve kasnije od devojčica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.