Objavljen dnevnik Hitlerovog savetnika

Američki Memorijalni muzej holokausta prvi put je objavio stotine stranica iz dnevnika Alfreda Rozenberga, jednog od glavnih nacističkih zločinaca i savetnika Adolfa Hitlera.
Američki Memorijalni muzej holokausta prvi put je objavio stotine stranica iz dnevnika Alfreda Rozenberga, jednog od glavnih nacističkih zločinaca i savetnika Adolfa Hitlera.

Zvaničnici muzeja se nadaju da će dnevnik, koji ima oko 400 stranica (za sada dostupnih samo na nemačkom jeziku), omogućiti da se iz novog ugla sagledaju prilike u najužem krugu Hitlerovih saradnika i razvoj nacističke ideologije.

Rozenberg je rano ušao u Hitlerovu Nacionalsocijalističku partiju i postao njen uticajni član. Bio je tvorac nekih od ključnih principa nacističke ideologije, između ostalog, rasne teorije, progona Jevreja i teorije o životnom prostoru (Lebensraum), tj. pravu pripadnika "superiorne" rase da proteraju "inferiorne" sa njihove teritorije.

U zapisu iz 1936. godine, Rozenberg navodi da ga Hitler zove "crkvenim ocem" nacionalsocijalizma, ističe Jirgen Mateus, istoričar Memorijalnog muzeja holokausta.

Kada je Hitler 1923. godine zatvoren posle neuspelog pokušaja da osvoji vlast u Minhenu, odredio je Rozenberga za vođu nacističkog pokreta. Svojom knjigom “Mit dvadesetog veka”, objavljenom 1930. godine, Rozenberg je doprineo definisanju teoretskih temelja nacionalsocijalizma.

"Rano je postao nacista, a neki tvrde da je bio nacista i pre samog Hitlera", tvrdi istoričar Mateus.

Godine 1941. Hitler ga je imenovao za ministra okupiranih istočnih teritorija i bio je zadužen za razvoj ideološkog okvira koji je doveo do holokausta. U Nirnberškom procesu 1946. osuđen je za zločine protiv čovečnosti i obešen.

Njegov dnevnik je prešao u vlasništvo Roberta Kempnera, nemačkog Jevrejina koji je 1939. emigrirao u SAD i koji je bio zamenik američkog tužioca na suđenjima u Nirnbergu. Izdavač Herbert Ričardson ga je kupio od Kempnerove porodice.

Agenti FBI zaplenili su dnevnik od Ričardsona prošlog proleća posle opširne istrage, koja je trajala 17 godina, a šest meseci kasnije dokument je zakonski pripao američkom Muzeju holokausta.

  • Vlada

    20.12.2013 09:25
    ...
    Montiran ili ne, ovaj dnevnik je snažno oružje i oruđe onih koji su zaluđeni ovom ideologijom i praznoverjima. Promovisanje zla na bilo koji način i dalje samo promoviše to zlo.
    Ljudi veoma lako zaboravljaju, a na tuđe zlo su neosetljivi, pa se ovakvo štivo može smatrati biblijom za sve sadašnje i buduće idiote koji troše ovu ideologiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet