Hrvatskim ribarima novac od EU za odustajanje od ribarenja

Brisel će u drugoj polovini godine hrvatskim ribarima ponuditi mogućnost napuštanja posla uz znatnu novčanu naknadu za brod i ribarsku dozvolu.

Brisel će u drugoj polovini godine hrvatskim ribarima ponuditi mogućnost napuštanja posla uz znatnu novčanu naknadu za brod i ribarsku dozvolu.

Takozvani scraping je dugogodišnja praksa u Evropskoj uniji, kojom se nastoji da se smanjivanjem nacionalnih ribarskih flota očuva ugroženi riblji fond.

Za deo ribara to je početak kraja ribolovne flote i tradicije, dok se oni drugi, koji su zbog sve težeg poslovanja zainteresovani, pitaju kako će se program sprovoditi.

U Hrvatskoj bi ovaj program trebalo da počne da se sprovodi čim uprava za ribarstvo izradi sve pravilnike.Prve konkurse za otkup brodova nadležni najavljuju za kraj godine, a do tada će jasno utvrditi kriterijume.

Drastičnog smanjenja ribarske flote neće biti, jer su sredstva ogranicena, ali i nekoliko ribarskih brodova manje izlovljenom Jadranu puno će značiti.

  • na

    29.06.2014 15:27
    dunavu
    ulov veci-mrezama,dinamiom,strujom,gasom i i
  • lale

    12.05.2014 13:04
    Mazanje očiju, italijani će i dalje nesmetano da ribare po mogućnosti i u hrvatskim vodama.
  • 12.05.2014 12:10
    Odlicno za floru i faunu
    A srbski ribari sada pizde od zavisti, dobijas pare a ne radis. San svakog srbina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet