Kineski zvaničnik u kući držao 16 miliona dolara

Jedan visoki kineski zvaničnik držao je 16 miliona dolara u gotovini u svom domu, otkriveno je tokom operacije suzbijanja korupcije u redovima vladajuće Komunističke partije, posle niza skandala vezanih za vladine zvaničnike.
Jedan visoki kineski zvaničnik držao je 16 miliona dolara u gotovini u svom domu, otkriveno je tokom operacije suzbijanja korupcije u redovima vladajuće Komunističke partije, posle niza skandala vezanih za vladine zvaničnike.

Više od 100 miliona juana (16 miliona dolara) u gotovini čuvao je zamenik direktora Biroa uglja u Narodnoj upravi za energetiku Kine Vej Pengjuan koji je, između ostalog, bio zadužen za odobravanje izgradnje elektrana.

Policija je dopremila 16 mašina za brojanje novca da bi prebrojali masu novčanica, od kojih je najveća imala vrednost od 100 juana, a kojih je bilo više od milion. Četiri mašine su se pokvarile u toku procesa prebrojavanja silnih novčanica.

Vlasti istražuju "slučaj Vej" pošto je kineska vladajuća Komunistička partija obećala da će suzbiti korupciju u pokušaju da poboljša svoj imidž posle niza skandala vezanih za vladine zvaničnike.

Rođaci vrhunskih kineskih lidera, među njima predsednika Si Đinpinga i bivšeg premijera Ven Đabao, koristili su of-šor "poreske rajeve" da bi sakrili svoje bogatstvo, pokazala je obimna istraga Međunarodnog konzorcijuma novinara istraživača, objavljena u januaru.

Nekoliko visokih vladinih zvaničnika je uklonjeno s položaja zbog optužbi za primanje mita u poslednjih nekoliko godina, dok zvanični izveštaji pokazuju da je "nizak nivo malverzacija" u društvu - što je glavni izvor opšteg nezadovoljstva.

S druge strane zvanični Peking se obrušio na aktiviste koji žele pravne reforme u zemlji i zahtevaju da vladini zvaničnici obelodane finansijske izveštaje pa je jedan aktivista u januaru osuđen na četiri godine robije.

  • ns

    15.05.2014 13:41
    hehe mora da su bile kineske, te mašine za brojanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.