Novi dokazi da je Katar kupio domaćinstvo Mundijala 2022?

"Sandej Tajms" objavio je da je došao u posed "stotine miliona" dokumenata koji jasno pokazuju da je Katar domaćinstvo Svetskog prvenstva 2022. godine dobio zahvaljujući korupciji. Fifa je pod velikim pritiskom da izabere novog organizatora Mundijala.
"Sandej Tajms" objavio je da je došao u posed "stotine miliona" dokumenata koji jasno pokazuju da je Katar domaćinstvo Svetskog prvenstva 2022. godine dobio zahvaljujući korupciji. Fifa je pod velikim pritiskom da izabere novog organizatora Mundijala.

Iako je do Mundijala u Kataru ostalo još osam godina, ovo takmičenje izaziva ogromne kontroverze. Sve je kulminiralo kada je "Sandej Tajms" objavio da je dobio "stotine miliona" dokumenata koji navodno otkrivaju koruptivne radnje prilikom procesa odabira domaćinstva i organizacije Svetskog prvenstva.

U centru afere nalazi se već osramoćeni Mohamed Bin Hamam, nekadašnji član izvršnog komiteta Fife, koji je, kako se tvrdi, uplaćivao novac fudbalskim čelnicima u zamenu za glas Kataru. Komitet koji je lobirao za Katar u svrhu dobijanja domaćinstva Svetskog prvenstva u saopštenju je negirao bilo kakvu povezanost sa Bin Hamamom, istovremeno demantujući bilo kakve nečasne radnje.

"Učinićemo sve, napravićemo sve neophodne korake da odbranimo integritet Katara u ovom slučaju. Pravo da organizujemo turnir svo osvojili jer je naša ponuda bila najbolja, a i vreme je da zemlja Bliskog istoka bude domaćin Mudijala", navodi se u saopštenju.

Ranije u toku dana potpredsednik Fife Džim Bojsi je naveo da bi najbolje bilo ponoviti glasanje za domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine, u svetlu navoda o rasprostranjenoj korupciji. "Ako postoje dokazi koji govore da je Katar dobio domaćinstvo nečasnim radnjama, apsolutno je potrebo glasati ponovo", rekao je Bojsi.

Veliki deo fudbalske javnosti smatra da domaćinstvo Katara ne treba samo preispitati, nego odmah i oduzeti. Među njima je i legendarni Geri Lineker, čija reč se smatra vrlo uticajnom među navijačima na Ostrvu.

"Sandej Tajms" je pokrenuo lavinu pričom pod naslovom "Zavera da se kupi Svetsko prvenstvo". List tvrdi da je Mohamed Bin Hamam, nekadašnji potpredsednik Fife, rodom iz Katara, uplatio novac odgovornim ljudima iz Afričke fudbalske asocijacije, Konkakafa i fudbalske asocijacije Okeanije. Uplate su se kretale od 200.000 evra, pa sve do 800.000 evra.

  • Ivan

    02.06.2014 00:10
    Srbistan je stvarno do Tokija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.