Šteta od poplava u BiH 1.3 milijarde evra

Prve preliminarne procene koje su uradile međunarodne finansijske institucije govore da štete od elementarne nepogode koja je u maju zahvatila Bosnu i Hercegovinu iznose oko 1,3 milijarde evra, prenose "Nezavisne novine".
Prve preliminarne procene koje su uradile međunarodne finansijske institucije govore da štete od elementarne nepogode koja je u maju zahvatila Bosnu i Hercegovinu iznose oko 1,3 milijarde evra, prenose "Nezavisne novine".

Prema rečima premijera federacije BiH Nermina Nikšića prve procene su uradili Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodni monetrani fond i Rajfajzen banka, postupak je još u toku i do 18. juna bi trebalo da bude završena procena.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je entitetska vlada pripremila niz konkretnih mera za sanaciju štete od poplava, napominjući da će oko 20. juna početi isplata sredstava za sanaciju stambenih objekata. Dodik, navodi banjalučki dnevnik, kaže da je u poplavama bilo kršenja mnogih zakona i strategija i ističe da su neke strategije kršene kod izgradnje objekata sa leve strane magistralnog puta u Doboju, za šta je saglasnost davala lokalna zajednica.

Prema podacima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u FBiH je uginulo 263.788 domaćih životinja. Stravične posledice poplava beleže se i u RS, čije je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo da je na području pet lokalnih zajednica uginulo blizu 100.000 životinja, uglavnom peradi. Na poplavljenim područjima stanje je sve povoljnije, ali vode ima u još nekim naseljima. Stanje na području Bijeljina se stabilizuje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.