Fakultet za crnogorski jezik uskoro na Cetinju

Vlada Crne Gore trebalo bi danas da donese odluku o osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, čije je sedište planirano na Cetinju.
Vlada Crne Gore trebalo bi danas da donese odluku o osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, čije je sedište planirano na Cetinju.

Fakultet će biti javna ustanova visokog obrazovanja, čiji je osnivač vlada, a planirane su osnovne i postdiplomske studije.

"Osnovni razlog za otvaranje fakulteta jeste stvaranje naučnog potencijala koji će se baviti izučavanjem crnogorskog jezika, kao i obezbedjivanje adekvatnog nastavnog kadra za obrazovanje crnogorskih djaka i studenata iz crnogorskog - službenog jezika u zemlji", navodi "Pobjeda". Osnivanjem Fakulteta za crnogorski jezik i književnost trebalo bi da budu stvoreni uslovi za četvorogodišnje studiranje, odnosno obrazovanje studenata u oblasti montenegristike.

Fakultet će, prema nezvaničnim informacijama, preuzeti zaposlene, imovinu, prava i obaveze Instituta za crnogorski jezik koji će prestati da postoji. Crna Gora je, inače, poslednja od svih bivših jugoslovenskih republika normirala svoj jezik. Za razliku od zemalja iz okruženja i šire, gde postoji nekoliko instituta i katedri na kojima se izučava i predaje službeni jezik, u Crnoj Gori postoji samo jedan Institut za crnogorski jezik i književnost i jedan studijski program pod nazivom Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti.

  • Svedok saradnik

    19.06.2014 15:48
    Sv. Petar
    Cetinje je epicentar srbomrzaca! Zabraniti Cetinjanima ulazak u Srbiju!
  • 19.06.2014 14:38
    Montenegristika, ahahahahahahahahahah.
  • alo,alo

    19.06.2014 13:29
    sutra
    ce da traze otvaranje univerziteta u nasem gradu !
    ima ih 500-600.000 a ponasaju se kao da ih je kao kineza !
    ps-pola ih ima Vojvodjansku dozvolu boravka !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet