Obnova Gaze koštaće 7,8 milijardi dolara

Obnova pojasa Gaze koštaće 7,8 milijardi dolara, objavila je danas Palestinska uprava, u do sada najsveobuhvatnijoj proceni štete od sedmonedeljnog rata, u kome su čitavi kvartovi i vitalna infrastruktura uništeni.
Obnova pojasa Gaze koštaće 7,8 milijardi dolara, objavila je danas Palestinska uprava, u do sada najsveobuhvatnijoj proceni štete od sedmonedeljnog rata, u kome su čitavi kvartovi i vitalna infrastruktura uništeni.

Cena obnove oko 17.000 domova u Gazi, uništenih ili jako oštećenih u izraelskim vazdušnim udarima i granatiranju, stajaće 2,5 milijardi dolara, a za energetski sektor će biti potrebno oko 250 miliona, jer su jedinu električnu centralu u Gazi pogodile dve izraelske rakete.

Obnova će u mnogome zavisiti od strane pomoći i zahtevaće da se okonča palestinsko rivalstvo i da Izrael otvori svoje granične prelaze.

Donatorska konferencija u Kairu za Gazu tek bi trebalo da se zakaže, a palestinske institucije su i dalje podeljene između Gaze i Zapadne obale i Izrael bi tek trebalo da suštinski olakša kretanje ljudi i roba na svojim granicama s Gazom.

U proceni je takođe navedeno da je za obrazovni sistem u Gazi potrebno oko 143 miliona dolara da se vrati u kolosek. Oko pola miliona učenika nije moglo da se vrati u svoje škole zbog štete ili zato što se školske zgrade koriste kao skloništa za izbeglice. Oko 106.000 od 1,8 miliona stanovnika Gaze je bilo raseljeno.

Preostale milijarde dolara iz procene, koju je sačinilo 13 eksperata u Gazi i njihovi istraživački timovi, bile bi namenjene za zdravstvo, poljoprivredu, transport i finansijski sektor. Za luku i aerodrom potrebno je oko 670 miliona dolara.

U sukobu između Hamasa i izraelske vojske, započetom 8. jula udarima iz vazduha i sa mora, ubijeno je više od 2.140 Palestinaca, većinom civila, a na izraelskoj strani 66 vojnika i šestoro civila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.