Završena talačka kriza u Sidneju, dvoje mrtvih

Okončana je višesatna talačka kriza u Sidneju.
Okončana je višesatna talačka kriza u Sidneju.

Specijalci su upali u kafić, i došlo je do žestoke pucnjave, u kojoj je dvoje izgubilo život, a za živote troje talaca se lekari bore. Prema nezvaničnim informacijama, među mrtvima je i otmičar.

Napadač, iranski izbeglica Man Haron Monis, koji je sebe nazivao šeikom, bio je osuđen za seksualne napade i poznat je po tome što šalje pisma s porukama mržnje australijskim vojnicima.

Monis je 17 sati držao taoce u kafiću i pretio da su u njemu postavljene dve bombe, a u centru Sidneja još dve. On je zatražio da mu se donese zastava Islamske države i da mu se omogući da razgovara sa premijerom Australije Tonijem Abotom.

Kompanija "Lint", u čijem kafiću su ljudi oteti, saopštila je ranije da se u objektu nalazi 10 zaposlenih i 30 gostiju. Centralni sidnejski trg je evakuisan, a više stotina policajaca okružilo je kafić-prodavnicu čokolade "Lint", u kojoj su prestrašeni taoci na prozoru držali crnu zastavu sa belim arapskim slovima.

Svedoci su naveli da se radi o zastavi "šhahada", islamskoj afirmaciji vere u islam, na kojoj piše: "Nema Boga do Alaha, Mumamed je božji glasnik". Zaposleni iz obližnjih kancelarija su evakuisani, a policija je zatražila od građana da ostanu unutra i da se ne približavaju prozorima.

TV stanica "Kanal 10" prenela je da su njeni novinari razgovarali sa dvoje otetih u kafiću "Lint" koji su rekli da otmičar ima "seriju zahteva".

Iz kafića je prvobitno istrčalo šest ljudi. Prvo su istrčala trojica muškaraca, gotovo šest sati nakon što je počela talačka kriza, a oko sat vremena kasnije su kafić trčeći napustile i tri žene. Nije poznato da li su oni pobegli ili ih je napadač pustio. Među ženama koje su pobegle su i dve zaposlene u kafiću pošto su izveštači sa terena uslikali njihove kecelje sa natpisom "Lint".

Vlada Australije je još ranije upozorila na opasnost od napada džihadista koji se vrate u tu zemlju iz Iraka i Sirije.

  • 15.12.2014 13:27
    Strašno. Religije generalno ne valjaju, ali Islam je posebno zlo. Kancer planete.
  • 15.12.2014 08:03
    Zivko Ristic-RILE
    Bas sam se zigno da ne bude kolateralna steta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet