Francuska podigla mere bezbednosti

Francuski premijer Manuel Vals naložio je danas da se mere bezbednosti u celoj zemlji podignu na viši nivo, posle tri odvojena napada u kratkom roku.
Francuski premijer Manuel Vals naložio je danas da se mere bezbednosti u celoj zemlji podignu na viši nivo, posle tri odvojena napada u kratkom roku.

Iako motivi tri incidenta, napada nožem na policiju i dva napada automobilom na prolaznike, za sada ostaju nejasni, nasilje je podstaklo strahovanja u vezi ponovljenih poziva džihadista na akcije "usamljenih strelaca" u Francuskoj zbog učešća te države u borbi protiv islamskih ekstremista.

Premijer Vals je istakao da su sva tri incidenta "različita" i pozvao Francuze na uzdržanost.

Pored već 780 mobilisanih, "narednih sati biće raspoređeno između 200 i 300 dodatnih vojnika", rekao je Vals. Takođe, biće povećane bezbednosne patrole u šoping-zonama, gradskim centrima, stanicama i javnom transportu, dodao je on.

Nasilje je počelo u subotu, kada je jedan muškarac, navodno uzvikujući "Alahu Akbar" ušetao u policijsku stanicu u gradu Žue-le-Tur i napao trojicu policajaca nožem, teško ranivši dvojicu, pre nego što je ubijen.

U nedelju, vozač je uleteo kolima u grupu pešaka u Dižonu na istoku, povredivši 13 ljudi, uzvikujući istu islamsku frazu koja na arapskom znači "Bog je veliki" i koju su u prošlosti koristili ekstremisti pri izvođenju nasilnih napada.

Sličan incident dogodio se u ponedeljak, kada je drugi muškarac kolima uleteo u masu ljudi na božićnom sajmu u Nantu, povredivši najmanje 10 ljudi, od kojih jednog teško, pre nego što je sebe više puta izbo nožem, da bi zatim bio uhapšen. Teško povređeni mladić (25) je kasnije preminuo, saopštila je danas tužiteljka Brižit Lami dodavši da povređeni napadač još uvek nije u stanju da da izjavu policiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet