Kolinda Grabar Kitarović predsednica Hrvatske

Prema prvim nepotpunim službenim rezultatima kandidatkinja HDZ Kolinda Grabar Kitarović pobednica je najneizvesnije predsedničke trke ikad zabeleženoj u Hrvatskoj, objavila je Državna izborna komisija na osnovu 98,32 odsto obradjenih biračkih mesta.

Prema prvim nepotpunim službenim rezultatima kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice Kolinda Grabar Kitarović pobednica je najneizvesnije predsedničke trke ikad zabeleženoj u Hrvatskoj, objavila je Državna izborna komisija na osnovu 98,32 odsto obrađenih biračkih mesta.

Aktuelni predsednik Hrvatske i kandidat SDP za tu funkciju Ivo Josipović izjavio je večeras da je posle drugog kruga izbora sve gotovo i da je njegova protivkandidatkinja iz HDZ Kolinda Grabar Kitarović pobedila, javio je zagrebački Jutarnji list.

Pozivajući se na svog reportera u izbornom štabu predsedničkog kandidata SDP, list prenosi da je Josipovića nešto posle 21 čas rekao:"Gotovo je, gospođa je pobedila".

Nakon 87,96 odsto obrađenih biračkih mesta Kolinda Grabar Kitarović povećala je prednost na 50,68 odsto glasova. Ivo Josipović je dobio 49,32 odsto glasova. Prve izlazne ankete su pokazale da vodi Grabar Kitarović, ali kada je Državna izborna komisija počela da objavljuje rezultate situacija se menjala nekoliko puta.

U prvom krugu predsedničkih izbora, održanih pre dve sedmice, Josipović je nakon objave prvih rezultata vodio s razlikom većom od osam posto, ali se na kraju ta razlika "istopila" na svega 1,24 procenta. Zbog tesnih rezultata u prvom krugu, u kojem je Josipović zabeležio malu prednost nad Grabar Kitarović, aktuelni predsednički izbori smatraju se najneizvjesnijim do sada, a neizvesnost se nastavlja i u drugom krugu.

U ovom trenutku, kako javljaju hrvatski mediji, u oba izborna štaba vlada pobednička atmosfera koja se, inače, nakon zatvaranja birališta menjala u više navrata, shodno objavljenim rezultatima.

Nakon što su prve izlazne ankete pokazale da je predsednički kandidat Kolinda Grabar Kitarović u drugom izbornom krugu osvojila 51,49 odsto glasova, u izbornom štabu HDZ-a počelo je slavlje, dok u štabu njenog protivkandidata Ive Josipovića (SDP), kome je poverenje ukazalo 48,6 odsto građana, vlada muk i čekaju se službeni rezulati, piše "Večernji list". Izlazna anketa je metoda koja na temelju odgovora birača na pitanje za koga su glasali procenjuje rezultate izbora i sprovodi se na uzorku od desetak hiljada birača. Statistička greška iznosi četiri odsto.

Brojni okupljeni u štabu Hrvatske demokratske zajednice mašu zastavama pevajući "Zovi, samo zovi", poručuju da su pobedu očekivali i da im je drago da su građani izabrali ono "što garantuje bolju budućnost Hrvatske". "Pobeda, pobeda" i deseci barjaka vijore se u štabu, vlada euforija i iako neki očekuju još uverljiviji rezultat, oni oprezniji upozoravaju da bi se rezultati ankete mogli i promeniti i da "nije sve gotovo". Međutim, navodi list, prevladava veliki optimizam.

Predsednički mandat traje pet godina i, prema hrvatskom Ustavu, niko ne može biti biran više od dva puta uzastopno na tu funkciju. Pravo glasa na izborima ima oko 3,8 miliona birača koji su mogli da glasaju na 6.352 biračka mesta, od kojih je u Hrvatskoj 6.260 a u inostranstvu 92 u 50 država. Današnji odziv, prema podacima Komisije, je veći i od odziva drugog kruga na poslednjim predsednickim izborima, onima pre pet godina kada je na "crtu" Josipoviću izašao Milan Bandić.


  • @Deks

    12.01.2015 10:35
    kakva je to logika?
    Ne, HDZ (kao ni SNS ili SPS kod nas) nemaju pravo da se, kako ti kažeš, transformišu u nešto dugo, šta god to bilo. Naročito sa istim čelnim ljudima čije biografije su nam dobro poznate. Po toj logici bi i Nacionalsocijalistička partija Adolfa Hitlera imala isto to pravo, naročito sada, posle 100 godina. Demokratija je dobra, ali nije za svakoga. I demokratija će jednom shvatiti da negde ipak mora da se podvuče crta.
  • Analitičar

    12.01.2015 09:43
    Na zapadu ništa novo
    Zemlje Balkana se nalaze u stanju zamrznutog konflikata, a u EU su primljene katoličke poslušne SLO i HR zbog svog geografskog položaja (Jadran važana za Nato i da bi ovi iz EU tamo leti ladili jaja).Zato su ih i zadužili za puteve da ne bi trcali svoje gume i lomili audije i merdže ko krnjavim putevima.U krizi na vlast dolaze desno orijentisane budaletine i nacionalisti i što su gluplji i bezobrazniji to će bolje režati kao pulini na komšije i svađati se za parče zemlje, kao lisica i vuk, a dotle će vrana (EU i VB) sir da nosi.

    Nažalost tu napretka za nas nema.
  • Lala

    12.01.2015 09:32
    Deks
    Deks, vi jeste možda vojvođanin, ali separatistički obojen, to se vidi, a što se tiče njihove predsednice, oni sami biraju njihov sunovrat, kao i bivšeg gradonačelnika Splita, sa makadama su došli na asfalt.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.