HR: Ministarstvo demantuje Vučića

Pomoćnik ministra branitelja Hrvatske Ivan Grujić negirao je tvrdnje premijera Aleksandra Vučića da je trenutno na popisu nestalih više Srba nego Hrvata.
Pomoćnik ministra branitelja Hrvatske Ivan Grujić negirao je tvrdnje premijera Aleksandra Vučića da je trenutno na popisu nestalih više Srba nego Hrvata.

On je rekao da se u Hrvatskoj prema popisu koji je verifikovala i Srbija trenutno traga za 1600 nestalih osoba, državljana Hrvatske od kojih je njih 930 pretežno hrvatske nacionalnosti, a 670 pretežno srpske nacionalnosti. "To je zvaničan broj nestalih koji je verifikovan", rekao je Grujić u Ministarstvu branitelja.

On je dodao da postoji i nešto manje od 200 nestalih državljana Srbije za koje se navodi da su nestali na teritoriji Hrvatske i taj broj nije uključen u popis. Svi ti podaci izneti su u Knjizi nestalih osoba na području Hrvatske. Grujić je naglasio da je za traženje 670 osoba, koje su hrvatskih državljani srpske nacionalnosti nadležna Hrvatska što je potvrđenio i kroz zapisnike i službene sastanke sa nadležnima u Srbiji.

Na pitanje novinara da li je Vučić govorio istinu kada je rekao da je na popisu nestalih trenutno više Srba nego Hrvata, Grujić je odgovorio da nije analizirao njegovu izjavu, ali da su brojke jasne. On je, međutim, ukazao da za traženje nestalih uopšte nije važan broj, već da se deklarativna politička volja pretvori u stvarnu.

Hrvatski pomoćnik ministra zadužen za nestale rekao je da bi voleo da je proces pronalaska i identifikacije nestalih brži, kao i da bi "učinak bio puno veći kada bi Hrvatska dobila odgovor od Srbije gde se nalaze masovne grobnice premeštene 1995.".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić juče je novinarima rekao da je imao dobar razgovorom s novom hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, a upitan da li su razgovarali o problemu nestalih, Vučić je odgovorio protivpitanjem poslenicima sedme sile da li znaju da na popisu nestalih ima više Srba nego Hrvata.
  • Jovica

    17.02.2015 20:52
    @ Anonimus
    A ovde vas čak ne mrze ni ti prognani ljudi, ti koji su izgubili sve.
    Kod vas su stradali mahom vojnici, vaši bojovnici. Kad nas više civili od strane tih vaših vojnika. Tako da je vaš taj telefon za anonimne dojave gluvlji nego naš.

    Samo ću ti nabrojiti jedan mali dio : Dubrovnik , Škabrnja , Vukovar i desetine drugih. Ali zaista mi nije cilj ovdje otvarati tu temu, o tome se jako puno pisalo u zadnjih 20 godina. Niti ja nikoga ne mrzim ali razumijem bol Ljudi koji su nekoga bližnjeg izgubili, i da bi rane bar malo manje bolile, vrijeme je da se pokopaju svi poginuli, nije bitno kojoj strani pripadali i da se stavi točka na i.
    Nije mi cilj da bilo koga provociram, ovo je samo apel na one koji znaju.
    Hvala.
  • ANTIGONA

    17.02.2015 13:37
    wer
    Nije niko kriv ako neko ko je bio zaduzen nije uradio svoj posao odgovorno i popisao sve nestale.taj ko je to radio u protekle dve decenije ima ime i prezime pa ga prozovite licno.
  • 17.02.2015 11:08
    @Jovica
    Jeste Jovice, prošlo je više od 20 godina a kod vas nikad gore, povampirili ste se do krajnjih granica. Proterali ste nas sa prostora na kojem smo živeli vekovima, uzeli nam dokumente, oteli nekretnine, pobili ste nas. I što je najgore mrzite nas iz dna duše a sve ste dobili.
    A ovde vas čak ne mrze ni ti prognani ljudi, ti koji su izgubili sve.
    Kod vas su stradali mahom vojnici, vaši bojovnici. Kad nas više civili od strane tih vaših vojnika. Tako da je vaš taj telefon za anonimne dojave gluvlji nego naš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".