"Definitivni poraz bio bi gašenje Železare"

Predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Železari Smederevo Saša Čolić izjavio je danas da bi gašenje Železare bio definitivni poraz i dodao da ona može da funkcioniše bez državne pomoći.
Predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Železari Smederevo Saša Čolić izjavio je danas da bi gašenje Železare bio definitivni poraz i dodao da ona može da funkcioniše bez državne pomoći.

''Mislimo da ovo nije poraz. Definitivni poraz bi bio gašenje Železare. U ovom trenutku sačuvati 5.000 radnika na svojim radnim mestima je uspeh za sebe. Ono o čemu treba da razmišljamo je povećanje proizvodnje, o rastu zarada kroz vreme kako se bude povećavala proizvodnja'', rekao je na  Čolić.

On je istakao da, ipak, ''ne možemo da budemo zadovoljni, ako nešto što je bilo planiranio kao plan A, završimo sa planom B." ''Ne možemo da budemo presrećni zbog toga. Svakako da to vidimo kao veliku šansu da Železara radi i da se optimizuje njen rad, da postignemo rad sa dve peći i da postignemo nivo profitabilnosti'', rekao je Čolić, dodajući da ako je program razrađen i zamišljen dobro, treba da dođe do realizacije.

Navodeći da je planirano povećanje proizvodnje te da ona raste iz meseca u mesec, Čolić je istakao da za prvo vreme mora da se dođe do pune proizvodnje jedne visoke peći. ''Postoji fama da smo mi na vratu Srbije. Nismo'', rekao je Čolić, dodajući da Železara apsolutno može da funkcioniše bez državne pomoći.

Komentarišući predloge pojedinih ekonomista da bi bilo mnogo bolje da Železara ode u stečaj, on je ocenio da su ''to ekonomisti koji nemaju nijedno preduzeće'', te da da je jedno u teoriji, a drugo u praksi.

Vlada Srbije odlučila je da ne zaključi ugovor s američkom kompanijom "Esmark" o preuzimanju Železare, a već od ponedeljka raspisaće javni poziv za menadžerski tim koji će upravljati smederevskom fabrikom. Od ugovora s "Esmarkom" odustalo se, kako je novinarima saopštio premijer Aleksandar Vučić, jer nisu dobijene garancije da će američka kompanija ostati u poslu i nakon što utroši sve sirovine.
  • 19.02.2015 09:34
    Gasenje zelezare ne da bi bio poraz neko cista probeda!Postavlja se pitanje:pre tri godine kad je zelezara preuzeta bila je bez dinara gubitka ! Krajem 2013 zelezara pokazuje gubitak od 525 miliona eura! Opa! Odakle toliki gubitak za 3 godine!
  • Srđan

    19.02.2015 06:29
    Ajmo realno, ono je bila ucena Esmarka, nije ni čudo što je nisu prihvatili.
  • Brus Vilis

    18.02.2015 21:41
    6 miliona gradjana ispaštaju i plaćaju nesposobnost ove države i njihovo igranje "Monopola". Ako železara ne može da posluje valjano - ključ u bravu. Nemam više sažaljenja za hiljade i hiljade bespotrebno zaposlenih radnika koji decenijama nisu zaradili svoju platu, pa im se novac zahvata i deli iz budžeta. Za sve ove godine mogli su sedeći na kolektivnom godišnjem odmoru završiti po dva fakulteta ili se bar prekvalifikovati, ili možda podići manji kredit i kupiti 2 hektara zemlje, zasaditi paradajz, papriku, pa prodavati... Svi samo sede i bleje i kritikuju i čekaju političare da im reše probleme. Al ovi naši pajaci u Skupštini se nisu školovali na Oksfordu i njihovo poimanje ekonomije u ravni je sa Malom Princezom, tako da slaba vajda od njih. Moglo se 5 bolnica i isto toliko škola sagraditi od uludo bačenih para u Železaru samo u poslednjih par godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija