Šabić: Stanje u zaštiti podataka o ličnosti zabrinjavajuće

Stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti je loše i zabrinjavajuće i to će biti ozbiljan problem u predstojećim pregovorima sa EU u pogledu poglavlja 23, kaže poverenik Rodoljub Šabić.
Stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti je loše i zabrinjavajuće i to će biti ozbiljan problem u predstojećim pregovorima sa EU u pogledu poglavlja 23, kaže poverenik Rodoljub Šabić.

Šabić je članovima skupštinskog Odbora za pravosuđe predstavio izveštaj o sprovođenju zakona o zaštiti podataka o ličnosti i o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja za 2014. godinu, u kome piše da je u oblasti zaštite podataka o ličnosti poverenik prošle godine okončao postupanje u 2.200 predmeta, što je uvećanje od oko 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Šabić navodi i da zabrinjava enormno visok i stalno rastući broj žalbi za pristup informacijama od javnog značaja. Dodao je da je mali broj slučajeva u kojima se ne postupi po izvršenju, ali da ipak postoje problemi sa izvršavanjem rešenja poverenika, te da su penali u nekim slučajevima dali rezultate, ali da i dalje to ne funkcioniše dobro.

On je naveo i da od nekoliko desetina krivičnih prijava koje je podneo nijedna nije odbačena, ali da nijedna nije ni procesuirana i da je to teško objasniti.
  • trla baba lan

    14.05.2015 13:36
    da joj prodje....
    pa i Sabic. Sta je sporno? O cemu je ovde rec? Stalno ponavljam da ga nista ne razumem. Koji podaci?
  • Hmm

    14.05.2015 13:19
    kakva zaštita podataka o ličnosti, kad pri konkurisanju za svaki posao, otvaranu svakog računa, kupovini svake kartice, podizanju svakog kredita, ma šta god - treba da ostavim tonu podataka... i naravno sve je "dobrovoljno"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija