Saša Janković bio žrtva napada grupe sajber-zlostavljača?

Zaštitnik građana Saša Janković bio je žrtva organizovanog napada grupe sajber-zlostavljača.    
Zaštitnik građana Saša Janković bio je žrtva organizovanog napada grupe sajber-zlostavljača.

 

To je pokazalo istraživanje koje je sproveo na Tviteru Centar za nove medije Liber, u cilju razumevanja govora i vrste dijaloga kojim su se tviteraši iz Srbije uključili u online raspravu tokom "Afere pištolj", čiji je glavni akter i pokretač bio Dragan Vučičević, urednik novina Informera, a meta zaštitnik građana Saša Janković pokazalo je da je Janković bio žrtva napada grupe sajber-zlostavljača .

Situacija aktivnog i pasivnog zainteresovanog učesnika na temi, kao i odgovor koji je javnost imala u odnosu na to, pružili su priliku da se bolje izuči raspoloženje javnosti, aktivacija javnosti na određenu temu, važnost akcije i reakcije na dijalog, razvoj javnog digitalnog diskursa i učešće govornog čina uvreda i direktnog i indirektnog govora mržnje u situaciji pojačane zainteresovanosti javnosti na osetljivu temu.

Istraživanjem je obuhvaćeno preko 6.000 originalnih tvitova koje je napisalo 2.600 tviteraša, u periodu od 1. do 21. maja 2015. Svi tvitovi koji su analizirani obraćali su se Saši Jankoviću (@kihot_ex_of) i Draganu Vučičeviću (@djvucicevic) i različitim metodologijama utvrđeno je udruživanje u cilju sajber zlostavljanja Saše Jankovića, ali i zabrinjavajuće visok nivo korišćenja reči mržnje, pretnji, kletvi i uvreda koje Jankoviću i Vučičeviću upućuju anonimni nalozi, isto kao i javne ličnosti.

Celokupno istraživanje i rezultate o stanju govora mržnje na Tviteru i metama ovakvog diskursa, možete pogledati ovde.

  • Brada

    29.05.2015 05:15
    Prvi put vidim da neko piše o sajber zlostavljanju ovde, ovo je tema! Sajber zlostavljača ima svuda, po forumima, na Fejsu, a posebno na Tviteru.
    Tamo bukvalno više ne možeš da napišeš šta misliš, a da te neko od lažnih naloga ne napadne.
    Botovi, pojedinačno, odgovor za anonimusa pre mene, su obdanište za ono kad cela grupa napikira nekoga i krene da ga danima, nedeljama zlostavlja.
    Pravo verbalno nasilje.
  • Predragg

    28.05.2015 18:34
    Samo treba pratiti trag bivseg radikala koji sada vodi kompjuterske ,ruzicaste i ostale medijske prljavstine Sekte. Nadjite na pretrazivacima ko je to.
  • 28.05.2015 17:25
    Od kada se to botovi zovu sajber zlostavljači?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.