Tabaković: Moja plata je srazmerna mojoj odgovornosti

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da plate u toj instituciji nisu tajna i da je njena plata srazmerna važnosti funkcije koju obavlja.
Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da plate u toj instituciji nisu tajna i da je njena plata srazmerna važnosti funkcije koju obavlja.

"Odgovorno vam kažem da te plate nisu tajna i bićemo u registru zaposlenih svih instiuticja koje postoje u Srbiji", istakla je ona.

"Mi naše plate ne određujemo u odnosu na finansijski sektor zemlje u kojoj živimo. Imamo definisane koeficijente i te plate su interesantne novinarima koji su za jednodnevni tiraž spremni da dovode u pitanje instituciju, funkciju guvernera", istakla je ona odgovarajući na pitanje na osnovu kojih kriterijuma se određuju plate u NBS, pošto je ovih dana štampa pisala o plati guvernera pod naslovom "Turbo plata".

Ona je podsetila da NBS ima 2.200 zaposlenih i da je informator o broju zaposlenih i platama potpuno javna stvar, te da se one obračunavaju po sistemu koji je uveden još pre 12 godina, dok je Kori Udovički bila guverner.

Raspone koji su u NBS bili 1:18 od najniže do najviše plate, guvernerka je kaže svela u okvir 1:8,5, ali ne tako da je drastično smanjena plata viceguvernera, već su podignute najniže plate.

"Na vaše iznenađenje, kad biste zaista znali koliko iznose plate u NBS, sumnjam da biste poželeli da se zaposlite u NBS", poručila je ilustrujući to podatkom da radnik obezbeđenja na ulazu u zgradu "nema veću platu od 30.000 dinara".

"Šta da vam kažem ako jedan kontrolor, koji treba da ode u poslovnu banku i da izlaže sebe i porodicu riziku zato što treba da odredi meru koja će da ugrozi reputaciju banke, prima platu koja je na nivou obezbeđenja jedne bolje privatne firme", rekla je ona. Plata guvernera se izračunava, kako je navela, prema koeficijentu koji je dat u statutu, ali na osnovu prosečne plate za prethodni mesec.

Tabaković je podsetila da je dolaskom na mesto guvernera sebi snizila platu, što su, kako je rekla, mnogi već zaboravili. Plata guvernera, kako je poručila, jeste viša u odnosu na druge, ali je, kako je podvukla, i odgovornost guvernera srazmerna primanjima.

  • Tetka

    31.07.2015 20:05
    I na pocetku da kazem, sve sto pisem se ne odnosi na Jorgovanku (nikad ti radikali ili prepakovani radikali nisu bili mili) vec na ingerencije NBS i guvernera NBS.
    Da malo procesljate Zakon o NBS, videli bi da je NBS, pa i guverner odgovoran za ocuvanje finansijskog sistema.
    To znaci da su u obavezi, izmedju ostalog, da se suprotstave vlasnicima kapitala u bankama, fondovima, osiguravajucim kompanijama i zastite interese najpre svih nas.
    Gore pomenuti vlasnici kapitala svoje interese pokusavaju da ostvare preko svojih predstavnika upravnih i izvrsnih odbora.
    Znate li koje su njihove plate?
    Mislite li da drzava moze da ogranici njihove zarade? Ne moze, jer ih ne finansira drzava vec vlasnik kapitala.
    Elem, zarada guvernera NBS je nekoliko puta manja od zarada sagovornika koji dolaze iz poslovnog sektora.
    Ali ipak, dovoljna zarada da neko sa iole cvrscim karakterom ne podlegne pritiscima i korupciji.
    Zato mi nemojte pisati o lekarima sa zaradom od 60.000 jer oni lece narod sa prosecnom platom od tridesetak hiljada. Lekari koji lece ove lovarnije svakako ne zaradjuju tek 60.000.
    Naspram sveca i tropar.


  • Hitna pomoc

    31.07.2015 09:01
    srazmerno odgovornosti
    Lekar ima platu 60.000,oo a med.tehnicar 35.000,oo sa dodatkom za nocni rad,toplim obrokom i regresom.A sobzirom na izjavu doticne persone,hitno joj treba pomoc.Uputiti je u najblizu ustanovu,po hitnom postupku.
  • Brus Vilis

    31.07.2015 07:45
    O da, Ekonomski fakultet u Prištini je poznati rasadnik talenata. Sve moje trudne poznanice u Prištini su završavale studije, ekspresno. Tamošnji univerzitet proizvodio je akademce kao na traci. Za uzvrat, Srbija i njena vlastela su dobijali nestvarnu sliku o broju Srba na Kosovu i njihovom obrazovanju, a to su bili papiri i argumenti kojima je mahano medjunarodnim ekspertima i arbitražnim komisijama. Za sve to vreme Albanci su bojkotovali srpsko školstvo. Posle se ratovalo. Mi smo izgubili i svekolika srpska pamet s Kosova se preselila u Novi Sad i Beograd. Imali su dovoljno para za sopstvene promocije jer su imovinu prodali kosovskim Albancima po Wall Street cenovniku. I tako danas imamo mudrolije tipa: "Nemojte se zaduživati, kamate će rasti!" Nećemo, Jorgovanka, nećemo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.