Svetski ekonomski forum: Srbija prva po smanjenju inflacije

Srbija je, prema najnovijem Izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2015. godinu, baziranom na podacima za prošlu godinu, ostvarila najveći napredak u snižavanju inflacije, gde je napredovala sa 127. na prvo mesto, objavila je NBS.

Srbija je, prema najnovijem Izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2015. godinu, baziranom na podacima za prošlu godinu, ostvarila najveći napredak u snižavanju inflacije, gde je napredovala sa 127. na prvo mesto, objavila je NBS.

- Imajući u vidu kretanje inflacije u prvih osam meseci i našu projekciju do kraja godine, Srbija će i naredne godine zadržati prvo mesto prema ovom kriterijumu - ocenila je NBS.

U izveštaju je navedeno da Srbija to mesto deli sa još 42 zemlje, budući da se najboljim ostvarenjem smatra prosečna godišnja stopa inflacije u intervalu od 0,5 do 2,9 odsto. Prema ovom kriterijumu, deflacija se smatra podjednako lošom kao i viša inflacija, pa su tako zemlje koje su zabeležile deflaciju rangirane znatno lošije od Srbije.

Indeks globalne konkurentnosti, na osnovu koga se utvrdjuje konkurentska pozicija zemlje, obračunava se na osnovu 12 „stubova“ konkurentnosti.

Ti „stubovi” su organizovani u tri grupe - bazični zahtevi (institucije, infrastruktura, makroekonomsko okruženje, zdravstvo i osnovno obrazovanje), faktori povećanja efikasnosti (visoko obrazovanje i obuka, efikasnost tržišta dobara, efikasnost tržišta rada, razvijenost finansijskog tržišta, tehnološka osposobljenost i veličina tržišta) i faktori inovativnosti i sofisticiranosti (sofisticiranost poslovanja i inovacije).

Posmatrano i po vrednosti „stuba” i po rangu, Srbija je najveće poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu zabeležila u oblasti zdravstva i osnovnog obrazovanja (za šest mesta) i makroekonomskog okruženja (za četiri mesta), navedeno je u saopštenju NBS.

  • Brus Vilis

    02.10.2015 10:25
    Izveštaji Narodne banke Srbije su u rangu Ezopovih basni. A podatak da prvo mesto delimo s još 42 zemlje je fascinantan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.