Analitičari o presudi za pad helikoptera: Ponovo neko koga je bezbednije okriviti

Vojni analitičari smatraju da presude generalima u slučaju pada helikoptera ne znače mnogo za rasvetljavanje celog slučaja.

Vojni analitičari smatraju da presude generalima u slučaju pada helikoptera ne znače mnogo za rasvetljavanje celog slučaja.

Urednik vazduhoplovnog portala TangoSix Petar Vojinović izjavio je da nepravosnažna presuda vojnog suda o padu helikoptera ne znači mnogo za rasvetljavanje celog slučaja, jer su sa tom tragedijom povezani i ljudi izvan vojnog sistema. "U ovoj tragediji je postojao i element civlih struktura što znamo iz izveštaja Komisija, od dolaska prve informacije, preko kontrole letenja, dakle celokupnog državnog sistema. Zato ova presuda nije rešenje i ne implicira konačnu krivicu", rekao je Vojinović.

On je istakao i da presuda nije donela ništa novo, jer ono za šta su u disciplinskom postupku osuđeni generali Predrag Bandić i Ranko Živak već je bilo navedeno u izveštajima komisija vazduhoplovstva i komisije Generalštaba.
"Čini mi se da je ponovo ishitreno sa informacijama, izdvaja se ponovo neko koga je bezbednije okriviti i zato će potpuno rasvetljavanju svega biti moguće jedino kroz civilni sud", istakao je Vojinović i dodao da su Bandiću i Živaku izrečene neke od najblažih disciplinskih mera.

On je dodao da predistražni postupak koji u ovom slučaju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu predugo traje, jer kako je rekao, ono ne istražuje "aspekt bezbednosti da se tako nešto ne bi ponovo dogodilo".

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je da ova presuda otvara pitanje odgovornosti političara koji su odbacivali mogućnost da su generali Ranko Živak i Predrag Bandić krivi. "Vojni sud prepoznaje da tu postoji odgovornost i krivica, ali izostalo je pitanje odgovornosti političara, tu pre svega mislim na ministre odbrane i zdravlja, a posebno premijera, koji su tvrdili da tu nema odgovornosti. Ko je taj ko donosi procenu određene odgovornosti", upitao je Radić.

Dodao je da presuda Bandiću i Živaku pokazuje kako funkcioniše srpsko društvo, a pre svega odnos vlasti prema profesionalnim sistema. "Taktika koju je koristila vlada je zapravo zaborav, razvodniti situaciju, ublažiti efekte kako bi se zaboravilo", istakao je Radić.

Zbog odgovornosti u slučaju pada helikoptera, u kojem je poginulo sedam osoba, 13. marta ove godine, Vojni disciplinski sud u Beogradu izrekao je komandantu Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO Ranku Živaku i komandantu 204. vazduhoplovne brigade Predragu Bandiću disciplinsku kaznu zabrane unapređenja u viši čin ili napredovanja na viši položaj, generalu Živaku u trajanju od jedne godine, a Bandiću tokom dve godine. Eventualna odgovornost načelnika Geberalštaba Ljubiše Dikovića nije utvrdjena, dok ministar odbrane Bratislav Gašić, kao civil, nije ni bio uključen u postupak.

  • djole

    24.10.2015 13:11
    a da nisu odobrili poletanje helikoptera onda bi im sudili za ubistvo iz nehata

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".