U saobraćajkama poginulo 55 ljudi više nego prošle godine

U Srbiji je u 2015. stradalo 55 osoba više nego u istom periodu 2014, upozoreno je danas na obeležavanju Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, a ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je poručio da je najvažnije da na vreme naučimo decu da vode računa o sebi u saobraćaju.
U Srbiji je u 2015. stradalo 55 osoba više nego u istom periodu 2014, upozoreno je danas na obeležavanju Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, a ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je poručio da je najvažnije da na vreme naučimo decu da vode računa o sebi u saobraćaju.

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su konzurmiranje alkohola, neodgovarajuća brzina i preticanje odnosno ljudska greška.

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda je obeležen ispred Skupštine grada pod sloganom "Seti me se", a u organizaicji Auto-moto saveza Srbije i Parkin servisa, gde su svi mogli da isprobaju simulatore prevrtanja u vožnji i sudara.

Ministar Vulin je rekao da se nažalost u Srbiji, kao i svuda u svetu, besmisleno gube ljudski životi u saobraćaju. On je istakao da u saobraćaju život može da se izgubi ili promeni u deliću sekunde.

Predsednik AMS S-a Mirko Butulija je zahvalio tom ministarstvu i gradskim vlastima na podršci akcijama koje sprovodi AMS S naglasivši da se danas treba setiti svih nevino nastradalih u saobraćaju, kao i onih koji su, ne svojom krivicom, zadobili teške povrede i postali osobe sa invaliditetom, zbog nepažnje drugih učesnika u saobraćaju. "AMS S će inicirati saradnju države i nevladinih orgaizacija, ali i uključiti društveno odgovorne kompanije, kako bi se bolje uočile i otklonile crne tačke na putevima", istakao je Butulija.

On je dodao da će na taj način akcije koje sprovodi AMS S imati i bolji efekat. Butulija je pozvao na povećan oprez u saobraćaju tokom zimskih meseci ističući da će AMS S, kao i nadležni, učiniti sve da se maksimalno poveća bezbednost saobaćaja.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović je rekao da je ove godine nastradalo 55 osoba više nego u istom periodu prošle godine, kao i da je povećan broj nastradale dece u saobraćaju. On je kazao da je bilo manje stradalih vozača traktora, kao i da je smanjen broj poginulih mladih osoba u saobraćaju - za 15 manje u prvih 10 meseci ove godine. Takođe, 100 mladih osoba je manje povređeno u saobraćaju ove godine.
  • Cinik01

    21.11.2015 23:00
    A carobno resenje poslednjeg zakona za povecanje bezbednosti u saobracaju je bilo - obavezan svetloodbojni prsluk u vozilu. Genijalno !
    Ocigledno, nije pomoglo.
  • pola viagre

    15.11.2015 20:39
    Baš me čudi !!! Na ulicama je "Bejrut" u saobraćaju, vozi kako ko hoće, parkira kako ko hoće, na sred trotoara, na zelenim površinama, na biciklističkoj stazi,na srednjoj traci na bulevaru...Okreću saobraćajne znake, sklanjaju stubiće i kugle da im auto bude odmah ispred ulaza u zgradu...Jedan smer, koga to brine...opušteno se prolazi i prelazi na crveno svetlo, pije se pa vozi,vozi pa se pije i bije...A tek na auto putu kada voziš 120-130km/h da te pojedu ovi koji ne puštaju ispod 180-200.Totalni javašluk i nemar i nekultura i nevaspitanje, što kućno što opšte!!! A tek oni koji su zaduženi za održavanje tog reda u tom saobraćaju, razvoze se kolege kući službenim patrolnim vozilom, uz upotrebu mobilnog telefona( I još je besan kada mu pokažem šta radi) naravno za sigurnosni pojas nisu ni čuli, raz.ebali su ga čim su auto dobili...Milion nekih u kožnim jaknicama i kačketićima koji se odmah "vataju za džep i vade značke ko da ćemo se razmenjivati znački i salveta, toliko te tajne policije da je to čudo jedno, samo se pije kafica po bircuzima i svi voze neke crne džipove i bmw-e pun gas po gradu ko da su ih pokrali...Mogu do sutra ovako...
  • bosko

    15.11.2015 18:25
    Moglo se i ocekivati
    Sve sto se cinilo svelo se na kazne koje mogu dati i suprotan efekat.Nije sve ni u ogranicenju brzine i mislim da je tu velika greska previse se sporo vozi tako da se gubi koncentracija i deluje dosadno i uspavljujuce pogotovu na ibarskoj gde vozim duzi niz godina na kojoj je sve vise ogranicanja i mislim da se moze ubrzai za 30% na mnogo mesta ker je sad prosecna relacija do beograda oko 50 i niki kilometar a da je taj prosek recimo 70 km na sat sto bi se stizalo za nepun sat brze do beograda priznacete i nije malo. JOs akom produzite na neku destinaciju 50 km dalje imacete vreme kasnjena od skoro 2 sata.Priznacete da je i suvise mnogo za 21 vek.Siguran sam da 15 km brze moze da se promeni na 80% lokacija i da nece uticati na bezbednost to i uslovi puta dozvoljavaju.Siguran sam da nece biti zadremalih vozaca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.