Srbin uhapšen u Maroku zbog napada u Parizu

Srpski državljanin Mihail Šiler uhapšen je u sredu u Maroku, kada i 50 "potencijalnih terorista". 

Srpski državljanin Mihail Šiler uhapšen je u sredu u Maroku, kada i 50 "potencijalnih terorista". Prijatelji i porodica tri dana ne znaju gde je.

Goran Grbić, Šilerov prijatelj i poslovni saradnik, ispričao je da je srpski državljanin uhapšen kada je u sredu oko 12 sati automobilom pokušao da pređe granični prelaz Seuta sa španskom enklavom.

"Već tri dana ne možemo da stupimo u kontakt s njim i veoma smo zabrinuti. Ni mi, ni advokat, ni srpski konzul u Maroku kojem smo se obratili za pomoć", ispričao je Grbić. Goran Grbić dodatno je zabrinut za Mihaila Šilera jer kaže da ima osetljivo zdravlje. "Mihail je srčani bolesnik i sledeće sedmice imao je zakazan termin za operaciju u Beogradu", kaže Grbić.

On dodaje da marokanske vlasti dosad nisu dale nikakve povratne informacije o razlozima hapšenja našeg državljanina, kao ni gde se on trenutno nalazi. "Ono što smo uspeli da saznamo jeste da se sumnja na terorizam, odnosno da je Mihail povezan sa trenutnom situacijom u Francuskoj", dodaje Grbić. "Tog dana na tom graničnom prelazu uhapšeno je ukupno 50 potencijalnih terorista. Mihail nije umešan ni u kakve kriminalne, a kamoli terorističke aktivnosti", naglasio je Grbić.

Inače, Mihail Šiler je Srbin po majci Milki Knežević, dok mu je otac Nemac. Prema Grbićevim rečima, Šiler se 2000. godine odrekao nemačkog državljanstva i opredelio samo za srpsko. "Mihail se bavi programiranjem. Ima IT firmu koja već dve godine posluje u Marakešu u Maroku", napominje Grbić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da srpske službe sarađuju sa nadležnim stranim službama u slučaju hapšenja srpskog državljanina u Maroku zbog sumnje na terorizam. Stefanović je rekao da za sada ne može da govori o detaljima. "Sarađujemo sa svim bezbednosnim službama. Kao što smo sa francuskom službom radili na identifikaciji svih pojedinaca, tako sarađujemo i u ovom slučaju", rekao je Stefanović.

Slađana Prica, ambasadorka Srbije u Maroku, kaže da je naše diplomatsko predstavništvo upoznato sa slučajem Mihaila Šilera, te da su preduzete sve neophodne mere. "Nama se javio njegov brat Patrik Hilberg. Ono što je tačno jeste da je Mihail Šiler priveden u pokušaju da pređe granični prelaz. To je osoba koja više od godinu dana radi u Marakešu. Ambasada Srbije odmah je preuzela sve neophodne mere i pisanom molbom smo se obratili marokanskim vlastima da nas hitno informišu o postupku i razlozima hapšenja", kaže Prica.

Ambasadorka dodaje da više od 24 sata nisu dobili nikakve odgovore od marokanskih vlasti i da trenutno raspolažu samo informacijama od rođaka i prijatelja. "Navodno je prebačen u ekstradicioni pritvor kod Rabata, ali ponavljam, nemamo i dalje nikakve zvanične informacije od vlasti Maroka", dodaje Prica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.