Vujović: Sledeće godine bolji životni standard građana

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je budžet za 2016. godinu planiran na osnovu očekivanja da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) dogodine iznositi 1,75 odsto, što će obezbediti bolji životni standard građana.
Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je budžet za 2016. godinu planiran na osnovu očekivanja da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) dogodine iznositi 1,75 odsto, što će obezbediti bolji životni standard građana.

Vujović je, obrazlažući predlog budžeta u Skupštini Srbije, rekao da je on i socijalni i razvojni jer je obezbeđeno više nego dovoljno novca za sve isplate građanima i privredi, a povećani su rashodi za kapitalne investicije.

Planirani prihodi republičkog budžeta u 2016. godini su 997,4 milijarde, rashodi 1.119 milijardi, tako da će deficit biti 121,8 milijardi, što je oko tri odsto BDP, dok će deficit opšte države biti četiri odsto BDP-a.

Kako je pojasnio Vujović, poreski prihodi će biti 829 milijardi dinara, što je 83 odsto ukupnih prihoda državne kase, 156 milijardi su neporeski prihodi, a 11,4 milijarde su donacije budžetu. Rast poreskih prihoda se očekuje usled bolje naplate i sprečavanja sive ekonomije, kao i po osnovu povećanja akciza na naftne derivate. Najavio je povećanje akciza na naftne derivate u proseku od oko tri dinara po litru.

"Mere fiskalne konsolidacije će biti nastavljene, iako će penzije biti uvećane 1,25 odsto i plate dela zaposlenih u javnom sektoru", kazao je Vujović.

On je istakao da će ukupne kapitalne investicije u 2016. godini biti 40,9 milijardi dinara uz "skrivene", dopunske investicije koje će iznositi 27 milijardi, što će doprineti rastu BDP-a za 1,3 procentnih poena.

Vujović je istakao da će država nastojati da smanji prosečnu kamatnu stopu duga tako što će se koristiti jeftiniji krediti, među kojima je i pozajmica od Ujednjenih Arapskih Emirata.

  • Liman3

    09.12.2015 19:24
    A koji ce to ljudi bolje ziveti od 2016?
    Sigurno ne mi obicni gradjani zaposleni po privatnim preduzecima nego poslusni gradjani zaposleni preko neke politicke stranke najvise SNSa koji i sad super zive u odnosu na nas obicne smrtnike od kojih je i bog digao ruke! A kad cemo mi ministre bolje ziveti koji radimo po privatnim firmama, kad jel mozete da nam kazete?
  • sofija

    09.12.2015 17:06
    vratite nam pošteno zaradjene penzije i manite se praznih priča.
  • 09.12.2015 13:15
    delboytroter
    next year in this time...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija