Vajar tužio Železnice Srbije zbog propadanja poklon-skulpture

Vajar iz Prokuplja Dragoljub Stojanović tužio je Železnice Srbije zbog toga što je vredno vajarsko delo koje im je poklonio zaraslo u korov.
Posle skoro pet godina bezuspešnog apela nadležnima u Železnici Srbije da zaštite umetničko delo od propadanja koje je izradio u krugu Železničke stanice u Prokuplju, Dragoljub Stojanović, vajar iz ovog grada je pre godinu dana odlučio da tuži Železnice. Epilog te tužbe je nakon nekoliko ročišta u prokupačkom sudu, konačna presuda kojom se obavezuju Železnice Srbije da vrate skulpturu "Sveta porodica" kao i da se zbog nastale štete autoru isplati 100.000 dinara.
 
Dragoljubov advokat Vladeta Stanković kaže da je presuda koju je prokupački sud doneo jedina moguća i da navedeno umetničko delo pripada njegovom klijentu, s obzirom na to da je stablo lipe, kao materijal, ranije dato Stojanoviću bez naknade. Inače, Stojanović je 2010. godine uz pismeno odobrenje tadašnjeg šefa stanice dobio dozvolu da stablo lipe koje se nalazi na zemljištu prokupačke železnice iskoristi za pravljenje skulpture.
 
"Navedenu skulpturu sam radio punih godinu dana, bez ikakve naknade i isključivo zahvaljujući entuzijazmu. Kada sam je završio, tražio sam od nadležnih da je zaštite od propadanja i vremenskih uslova. Obraćao sam se nadležnima u Železnicama, kako na lokalu, tako i rukovodstvu u Nišu i Beogradu, ali nisam dobio nijedan odgovor, niti je bilo razumevanja za moje apele. Pre četiri godine sam tražio od šefa stanice da mi preda navedenu skulpturu, ili bar omogući da je sam preuzmem, što je on odbio", tvrdi Stojanović, koji je na kraju pravdu potražio na sudu.
 
Vajar iz Prokuplja je svojim radom i umećem isklesao monumentalnu skulpturu "Sveta porodica", dimenzija 3,20 x 1,5 metara. Kako skulptura nije adekvatno zaštićena, zbog izloženosti raznim vremenskim uslovima nastala je ogromna šteta.
 
"Moj cilj nije da imam bilo kakvu finansijsku korist, već samo želim da zaštitim svoje delo koje ni sada ne želim u svom posedu i već sam ga ponudio opštini da ga bez ikakve naknade preuzme i postavi na mesto gde to sami odrede", tvrdi Stojanović.
 
On objašnjava da se radi o skulpturi koja je rađena u jednom dahu, da predstavlja ljubav porodice i materinstvo, te da su stručnjaci rekli da se radi o izuzetno vrednom umetničkom radu.
 
Šef Železničke stanice u Prokuplju Petar Vukadinović kaže da je sa tužbom upoznat tek pre petnaestak dana, da je on nasledio problem od bivšeg šefa stanice i da je raspoložen da se spor reši.
 
"Svi zaposleni se slažu da skulptura oplemenjuje prostor ispred naše stanice i da bi je trebalo zaštititi. Međutim, za to nam je potrebna dozvola nadležnih u preduzeću, da se dostavi nacrt i plan kako da to uradimo. Voljan sam da pismeni zahtev prosledim pretpostavljenima koji će dati konačni sud o tome", prokomentarisao je Vukadinović.
 
Stojanović je svoj dar za umetnost, a posebno vajarstvo otkrio još u osnovnoj i srednjoj školi. Do sada je uradio na stotine radova, kako likovnih tako i vajarskih koje ljubomorno čuva u delu prostorije svoje porodične kuće. Vrlo retko je prodavao svoja dela, a do sada je imao desetak samostalnih izložbi u Prokuplju i gradovima širom Srbije.
  • Yioll

    12.07.2016 14:55
    Zeleznice Srbije i kultura - nebo i zemlja
  • Nislija

    12.07.2016 12:16
    Neće to njih naučiti pameti , jer ne plaćaju iz svog džepa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija