Poslodavci prvo prijavili, pa odjavili radnike

Inspektorat za rad je utvrdio da su pojedini poslodavci kod kojih je prilikom nadzora u 2016. otkriveno troje i više neprijavljenih radnika, prijavili te radnike na obavezno socijalno osiguranje, ali su ih posle 10-15 dana ponovo odjavili, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ti slučajevi su otkriveni uvidom u evidenciju Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, zbog čega je Inspektorat od 4. do 14. jula kod tih poslodavaca sproveo vanredne i nenajavljene nadzore. U kontrolama 313 poslodavaca zatečeno je 4.058 radnika, od kojih je 356 bilo angažovano na crno.

U prethodnim kontrolama ove godine kod tih poslodavaca je otkriveno 2.023 neprijavljena radnika, što znači da je nakon nadzora inspektora radni odnos zasnovan s njih 1.873. Novom kontrolom je utvrđeno da je od tog broja 1.264 i dalje u radnom odnosu, a 609 više nije zaposleno. Među angažovanim radnicima 135 je ponovo radilo na crno. Osim toga, kod kontrolisanih poslodavaca otkriven je i 221 novi neprijavljeni radnik.

Radnici na crno zatečeni su kod ukupno 76 poslodavaca, a radnici s kojima je posle prethodnog nadzora bio zasnovan radni odnos pa su u međuvremenu odjavljeni, otkriveni su kod 32 poslodavca. Najviše neprijavljenih radnika zatečeno je kod jednog poslodavca u Vranju – 41, zatim kod po jednog u Trgovištu – 32, Gornjem Milanovcu – 18 i Velikoj Plani – 16. Najviše radnika je ponovo angažovao na crno jedan poslodavac u Nišu – 30, zatim po jedan u Irigu – 11, u Gornjem Milanovcu – 15 i Kraljevu – sedam.

Zbog utvrđenih prekršaja, inspektori su odmah podneli 42 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca i izdali deset prekršajnih naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu, koji se odnosi na nedržanje ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora ili kopije ugovora na mestu rada.

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, inspektori su odmah doneli i 54 rešenja kojima su poslodavcima naložili da s neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji, kao i novčani iznos osnovne zarade, da dostave zaposlenima obračun zarade i vode mesečnu evidenciju o zaradi i naknadi zarade.

  • Eh

    18.07.2016 17:45
    hoćeš-nećeš
    Već viđeno, tako je i vođa, prijavio da zna ko je rušio Savamalu, pa odjavio.
  • Dada

    18.07.2016 17:44
    A iznos ?
    A kada cete, gospodo, da provrsljate malo po firmama i vidite da su, nekim cudnim cudom, ljudi sa fakultetom koji govore tri strana jezika svi odreda prijavljeni na minimalac sa tri razreda srednje skole ? A ostalo dobijaju na ruke, i zbog toga ne mogu kredit da dignu, cekove, da odu na porodjajno, uplacuju im se minimalni doprinosi itd. Hocemo prijave na pun iznos plate!!!!
  • Kaligula

    18.07.2016 12:40
    Plakao sam od tuge gledajuci slucajno RTS na kome se hvale sa prijavljenih 100ak radnika, smesno... tuzno i tragicno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.