Građani mesecima bez odgovora na zahteve za oslobađanje od TV takse

Pritužbu na rad RTS-a ombudsmanu je uputilo 24 građana, žaleći se da mesecima ne dobijaju odgovore na zahteve za oslobađanje od pretplate, što je dovelo do pokretanja kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Javnog servisa.
Jednu od 24 žalbe podneo je devedesetogodišnji Beograđanin Miloš Janković, a na njegov zahtev u RTS-u su odgovorili da za oslobađanje od pretplate mora da dostavi svu potrebnu dokumentaciju.
 
To znači da ovaj ratni invalid mora prvo da popuni zahtev na posebnom obrascu, zatim pribavi uverenje da je hranilac porodice, kao i dokaz da je vlasnik nekretnine za koju se traži oslobađanje od takse. Takođe, očekuje se i da kod suda, opštine ili notara overi izjavu da niko ne koristi objekat za koji se traži oslobađanje, ali i da dostavi dokaz o potrošnji električne energije u istom objektu. 
 
Kako kaže za "Politiku", kivan je što kroz sve to mora ponovo da prolazi, iako je ranije bio oslobođen pretplate.
 
"Sva ta dokumenta sam već jednom dostavio i oni ih poseduju, ukoliko uredno vode arhivu. Pristajem i da interna kontrola uradi proveru na licu mesta u pogledu potrošnje električne energije i da se uvere da u objektu nemam ni TV ni radio-prijemnik. Za stan u kojem živim uredno plaćam taksu i tu nemam problema, ali oni na ovaj način vređaju svoje korisnike, naročito stare i bolesne", kaže Janković.
 
Međutim, do odgovara u RTS-u nije stigla ni "Politika", kojoj nije odgovoreno zbog čega građani tako dugo čekaju i koliko je onih koji su do sada podneli zahtev za oslobađanje od plaćanja takse. 
 
Takođe, nije odgovoreno ni da li postoji mogućnost da, u slučaju starih i teško bolesnih građana, eventualno njihovi službenici na licu mesta utvrde činjenično stanje. Odgovor je izostao i na pitanje šta se dogodilo sa dokumentacijom koju su im podnosili građani koji su ranije bili oslobođeni pretplate.
 
Prema Zakonu o javnim servisima, od 1. januara 2016. godine, građani su u obavezi da plaćaju naknadu za javne servise. Taksa od 150 dinara, koja se naplaćuje preko računa za struju, izazvala je nezadovoljstvo većeg dela javnosti, jer su ih političari uveravali kako će ih osloboditi ove obaveze.
 
Pravo na oslobađanje od RTV takse ima:
 
- Osoba sa 100 odsto telesnog oštećenja ili sa invaliditetom sa manje od 100 odsto telesnog oštećenja ako joj je priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć
- Lice koje je trajno izgubilo sluh ili vid
- Korisnik prava na socijalnu pomoć
- Penzioner sa minimalnom penzijom
- Ne plaća se za merač električne energije u stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru koji se ne koristi
  • DonJuan

    06.08.2016 16:02
    Trebalo bi osloboditi olacanja takse i svakog ko ne zeli da gleda javni wc Srbije. Pa ga skinite s programa.
  • Vojvodina Republika

    06.08.2016 15:22
    Odgovor
    Drugarice i drugovi konji, pardon koji ste podneli zahteve da budete oslobođeni lopovske pretplate za lopovski RTS i odnedavno lopovizovani RTV u lopovskoj državi Srbiji. Dozvolite Da Vam se obratim rečima (nažalost) besmrtnog druga Zlobe:
    "Samo se vi nadajte!"
    A sad svi na svoje radne zadatke!
  • Zivan

    06.08.2016 14:55
    S obzirom na kvalitet nasseg programa na javnom servisu trebalo bi da svi budemo izuzeti obaveze 'pretplate...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.