Agencija: Srbija spremna za eventualne nuklearne nesreće

Predstavnici Srbije učestvovali su na do sada najvećoj međunarodnoj vežbi simulacije na nuklearnu nesreću i tom prilikom su pokazali da je naša zemlja spremna, da ima odgovor na ovakve situacije i pripremljena je na adekvatne mehanizme za zaštitu i spasavanje.
Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije saopštila je da je cilj ovakve vežbe da unapredi saradnju između država i međunarodnih organizacija tokom vanredne situacije, omogući brzu razmenu informacija, ispita mehanizme pružanja međunarodne pomoći i mehanizme informisanja javnosti.
 
Vežba je održana 21. i 22. juna za vreme koje su zaposleni u Agenciji za zaštitu jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost propisivali mere zaštite stanovništva, na način na koji bi se to vršilo i u slučaju da se nesreća u stvarnosti dogodi.
 
Vežbu je organizovala Međunarodna agencija za atomsku energiju (MAAE) i regulatorno telo Mađarske.
 
Za vreme neprekidnog dežurstva od 36 časova koliko je trajala vežba, zaposleni u Agenciji za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije i drugi organi koji su učestvovali primali su i obrađivali informacije, vršili analize, pripremali obaveštenja i propisivali mere zaštite stanovništva, na način na koji bi se to vršilo i u slučaju da se nesreća zaista i dogodi.
 
U vežbi su učestvovali predstavnici 82 države i 11 međunarodnih organizacija.
 
Vežba je počela u 4:30 u sredu 21. juna i tokom njenog trajanja, Agencija je zajedno sa ostalim učesnicima proveravala nacionalni sistem za odgovor na nuklearnu nesreću.
  • Superman

    12.07.2017 12:50
    Zamisljam Maju u kostimu Wonder Woman dok u nju ispaljuju zrak....

    Pokemon nemoj da mi kvaris vizije.
  • Vojvosadjan

    12.07.2017 11:59
    @About Kosovo
    Auuu brateeeee... Dzordz Lukas place za tobom.
  • Pokemon

    12.07.2017 11:05
    Zamisljam Maju u kostimu Wonder Woman dok u nju ispaljuju zrak jonizujuceg zracenja iz vazduplohova kojim licno upravlja AV. Sad smo sigurni - najlepsi covece!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.