Srbija ulazi u Savet guvernera Agencije za atomsku energiju

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, kao šefica delegacije Srbije učestvuje na godišnjem zasedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) u Beču, tokom kojeg Srbija prvi put ulazi u Savet guvernera ove međunarodne oganizacije za period od 2017. do 2019. godine.
Gojković je, obraćajući se Generalnoj konferenciji koju čine predstavnici 168 zemalja članica, naglasila da je Srbija tradicionalno i snažno posvećena sigurnoj i bezbednoj primeni nuklearne energije u miroljubive svrhe i u skladu sa međunarodnim instrumentima i praksom.
 
"Među našim glavnim ciljevima je da se zaštiti stanovništvo i životna sredina od mogućih sigurnosnih i bezbednosnih rizika i da se obezbedi da se nuklearna energija koristi za postizanje globalnog mira, prosperiteta i za dobrobit budućih generacija", rekla je Gojković, saopštila je Skupština Srbije.
 
Navela je da je Srbija konkretnim primerom učešća u međunarodnoj vežbi simulacije odgovora na nuklearni akcident još jednom potvrdila posvećenost osnovnim ciljevima MAAE.
 
Gojković je naglasila i da je u toku završna faza ratfikacije Konvencija o nuklearnoj sigurnosti i Zajednička konvencija o sigurnosti upravljanja istrošenim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom, čiji je cilj da se kroz različite mere i međunarodnu saradnju u još većoj meri spreči mogućnost izbijanja akcidenata, a građani, društvo i životna sredina dodatno zaštite.
  • Dole ova vlada!

    19.09.2017 08:07
    Gadi mi se vest
    Kad će da nam uvale atomsku elektranu i počnu sa obilnim zagađiuvanjem naših gena,
    kako bi se oni hladili leti?
    Naravno, tada će biti mnogo lakše lagerovati i nuklearni otpad kod nas, jer se može objasniti zračenjem nuklearne elektrane.
    Gde naša M prođe, tu trava ne raste.
    Jedno je sigurno, eto njoj radosti putovanja i deviznih dnevnica.
    Ni prva ni psolednja koja je na takav način iskoristila ove prostore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.