Tužbe protiv izvršitelja rešavaju se po hitnom postupku

Sva potraživanja koja izvršitelji naplaćuju moraju da budu potvrđena pravosnažnom sudskom presudom, a svaka tužba podneta na rad izvršitelja razmatra se po hitnom postupku, kaže ministarka pravde Nela Kuburović.
"Poslednjim izmenama zakona određeno je da je taj postupak hitan i da ima prioritet u odnosu na ostale parnične postupke. O žalbi dužnika odlučuje sud i on može da poništi sve odluke izvršitelja ili da ih preinači, što se i dešavalo, i to ne u malom broju slučajeva", rekla je ona za "Srpski telegraf".
 
Kako je precizirala, u 2015. godini izrečene su 23 kazne, sledeće godine 10, a ove je primljeno 20 zahteva za utvrđivanje disciplinske odgovornosti.
 
"Opomene, novčano kažnjavanje, privremena zabrana rada i potpuno razrešenje izvršitelja su kazne koje im se izriču, a bilo je i situacija u kojima smo protiv njih podnosnili i krivične prijave", objašnjava ona.
 
Ministarka navodi i da se često dešava da dužnik pokuša da sakrije stvari od izvršitelja, a retko dolazi i do popisivanja imovine trećih lica.
 
"Stanodavcima predlažemo da prilikom potpisivanja ugovora o zakupu popišu sve stvari u stanu, a građanima da posle svake kupoprodaje izvrše promene u katastru", rekla je Kuburović. 
 
Prema njenim rečima, treće lice može da istakne da popisana stvar nije dužnikova i da uloži prigovor izvršitelju, ako ga on odbije, upućuje prigovor sudu, dok je treća opcija tužba.
 
"Važno je napomenuti da izvršitelji naplaćuju samo potraživanja koja su potvrđena pravosnažnom sudskom presudom, a imaju veliku ulogu i kod naplate alimentacije, kao i prilikom ostvarivanja prava na neisplaćene zarade", ističe Kuburović, zaključivši da se brojevi rešenih predmeta mere stotinama hiljada.
  • Visnja

    09.12.2019 09:14
    tuzba protiv vlasti
    Kada pisete tuzbu bez advokata vodite racuna da vam sudije uz obrazlozenje da tuzba nije uredjena ne vrate predmet.I ako iskoristite sve informacije o pisanju iste sudije u uzickom sudu vracaju tuzbe!Tako dobijaju na vremenu ili zbog mita ili iz neznanjaKako god zivimo u takvom vremenu.Nije za utehu.Imala bi sto sta da napisem....
  • Jovan

    13.11.2017 16:24
    Sve je to lepo ali zasto ministarka ne ode u kontrolu novosadskog izvrsitelja Dragana Dragovica koji ima kancelariju 3x3 i sliku Putina na pola zida, jel moze to tako?
  • matematika pravnika

    13.11.2017 11:00
    uzmi sve što ti život pruža
    Ministarka je toliko dorasla pravnoj struci da bi joj rubrika saveta u ženskoj štampi bila onako baš taman. Tužićemo državu zbog OTIMANJA, zbog antisocijalnosti ZIO, a ministarka neka i dalje broji uspešnost realizovanih predmeta. http://www.mdtfjss.org.rs/sjfr/sr/preocena-spoljasnjeg-ucinka/3-2c-delotvorno-izvrsenje ; http://forum.mojepravo.net/new/b2/blogs/blog5.php/v-r-vodineli-263-privatni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.