Dvesta radnih sporova već deceniju čeka presudu

Pred srpskim sudovima 2017. vodilo se 74.000 radnih sporova. Radnici pravdu čekaju i po nekoliko godina, a jedan od razloga je i što se tom materijom bavi svega 285 sudija.
Dvesta radnih sporova već deceniju čeka presudu
Foto: Pixabay
Zbog toga su, kako prenosi RTS, sindikati tražili osnivanje specijalizovanih sudova rada, čija je dobra praksa potvrđena u mnogim evropskim državama.
 
Nezakonit otkaz, neisplaćena zarada i mobing – najčešći su razlozi sporenja radnika i poslodavaca. Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata pred sudovima traži pravdu za 58 članova. Najteža je, kažu, borba s vremenom.
 
"Odrednica da radni spor traje šest meseci je ukinuta izmenama Zakona o radu, mada to ne znači ništa, jer nije ni bilo poštovano. Sada zakon samo kaže da se sporovi rešavaju hitno. U proseku, radni sporovi traju četiri godine, a zaista postoji veliki broj slučajeva gde traju duže od decenije", kaže Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.
 
Advokat Ivan Stanikić navodi da je po pravilu tuženi privredno društvo, odnosno pravno lice, kome se vrlo lako dostavlja poziv.
 
"Viđeno je da postoji jedno veštačenje, barata se samo sa dokumentima, ima uslova da se za tri-četiri ročišta sve završi", kaže Stanikić za RTS. Veliki jaz između teorije i prakse smanjilo bi, veruju, osnivanje sudova rada.
 
"Jedan sudija ne može da sudi i krivicu i radni spor i privredu, on mora da bude usko specijalizovan. Oni u principu loše poznaju oblast radnih sporova, treba im više vremena da uđu u materiju", ukazuje Ranka Savić.
 
"Uvođenje sudova nove nadležnosti podrazumeva izmenu organizacije mreže sudova, zakone koje to uređuju, kao i obezbeđivanje novih zaposlenih, koji bi radili u sudovima novih nadležnosti. Uzimajući sve u obzir, eventualno uspostavljanje sudova specijalizovanih za radne sporove zahtevalo bi duži vremenski period", kažu sa druge strane u Ministarstvu pravde.
 
U međuvremenu, o brzini rešavanja sporova presuđuje sreća. Više od 200 predmeta napunilo je deceniju i čeka prvostepenu presudu.
  • A

    22.06.2018 10:22
    šta
    A šta bi sa onim ljudima iz Informatike u Novom Sadu, gde je tadašnji premijer rekao da će njihovi slučajevi biti rešeni u roku od 15 dana.
  • sale

    21.06.2018 22:22
    Ja sam posle 10g dobio tek prvostepenu presudu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.