Kon: Mislim da smo sada na maksimumu drugog pika virusa

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio za N1 da se nije očekivalo da će virus pokazati ovakav potencijal preko leta.
"Ta neočekivanost nije se samo kod nas dogodila. Svuda gde su se popuštane mere, to se naglo pojavilo", rekao je Kon.
 
Dodao je da kod nas "iskaču utakmice" koje ipak nisu dale, kako kaže, toliko posledica kao što se moglo očekivati. Kon kaže da ne sme još uvek da govori o situaciji u Beogradu.
 
"Mislim da smo mi sada na maksimumu drugog pika. Jako je važno da se ove mere uspostave, makar se primenjivale i sankcije ako se ne budu poštovale", rekao je Kon.
 
On navodi da je prvobitno zatvaranje novim merama zamenjeno maskama.
 
"Danas postoje jasna istraživanja koja pokazuju da maska pojedinca štiti samo 30 odsto, ali ako je svi nose - više od 90 odsto", navodi Kon.
 
Kon smatra da trenutni scenario nije najgori koji je mogao da se desi i da to što se drugi pik dogodio tokom leta predstavlja olakšavajuću okolnost jer se "ne sudara sa sezonskim gripom".
  • Wally

    01.07.2020 15:59
    Druže Kone,
    Jedno je misliti, a drugo je brati cveće
  • ko misli

    01.07.2020 12:25
    on ili vucic.U tri sata je rekao da ce policijski trajati cetiri dana, a vanredno mesec. Samo pet sati istog dana Vucic je rekao da ce policijski trajat jedan dan a vanredno se ukida iduce sedmice.Sad ne sme da kaze ko je kriv za ovu situaciju.,
  • Samohrani roditelj

    01.07.2020 09:59
    Vi ne znate da mislite. Jos februara sam citala o virusu. Inkubacija prosek 14 dana, znaci moze tri, moze 28, distanca vise od 2 metra pri normalnom govoru, kod kasljanja i kijanja vise od 5, zato maske, da zadrze kapljice da se ne sire, jer nas narod kija i kaslje u vazduh, retko ko lakat ili maramicu lepo na usta. ruke pere pre jela samo. Virus se zadrzava u vazduhu, posebno preko aerosoli nekoliko sati, i to su dovoljne doze za osetljive osobe. 80 % ima lakse simptome ili ih nema, 20% teze, 5% rizicno, moze da umre. Brze se siri od gripa, kao Sars prezivi na povrsini nekoliko dana, osim ako nije na direktnom suncu. Nisam strucnjak, ali sam citala svetska istrazivanja, sabrala ona koja se slazu, sa retkim koja se ne slazu i sad cekam boom 2 nedelje posle izbora gde se pljuckalo u prste, hvatana ista olovka, cesale se oci, usta, nos, zdravilo, ljubilo, bapski, posle utakmica, zuraja i turnira kada je krenulo sirenje, preko izbora. Sram vas bilo! Mere su maske u prevozu, apotekama, domovima zdravlja, laboratorijama, klinickim centrima, apotekama, bankama, postama, marketima itd, gde je prometno i gde prostruji veliki broj ljudi, ogranicenja na splavovima, kafanama, stadionima itd. Sta rade komunalna policija i policija? Mogu da kontrolisu? Sad ce opet nevini stradati i opet cete da nas zatvarate!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija