Srbija dozvolila Fajzerovu vakcinu za decu od 12 do 15 godina

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) odobrila je primenu Fajzerove vakcine protiv kovida-19 za uzrast od 12 do 15 godina, saopšteno je iz ALIMS-a.
Srbija dozvolila Fajzerovu vakcinu za decu od 12 do 15 godina
Foto: 021.rs
Agencija je razmatrala dopunu dozvole za Fajzerovu vakcinu na komisiji za humane lekove i, nakon što je potvrđeno da su se stekli svi zakonski uslovi, a pre svega da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost, donela je zaključak da se ova vakcina može koristiti kod dece uzrasta od 12 do 15 godina u Srbiji.
 
Kako se navodi, eksperti ALIMS-a su od podnošenja zahteva sa kompletnom dokumentacijom rigorozno kontrolisali sve naučne podatke o ovome iz kliničkih ispitivanja koja je proizvođač sproveo u drugim državama.
 
Uz to su članovi komisije, stručnjaci iz oblasti farmacije i medicine, takođe proverili sve materijale pre nego što je predmet stavljen na dnevni red sastanka komisije.
 
"Nakon pozitivnog mišljenja Komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine 'Comirnaty' protiv kovida-19 proizvođača 'Fajzer-Biontek' za uzrast 12-15 godina starosti", stoji u saopštenju.
 
U narednim danima će se izmeniti i sastavni delovi dozvole – Sažetak karakteristika leka i Uputstvo za pacijenta što će biti objavljeno i na internet stranici Agencije – www.alims.gov.rs.
 
Kompletiranjem svih ovih postupaka, mogu započeti aktivnosti drugih nadležnih institucija, stručnih komisija i tela nadležnih za imunizaciju uopšte, ali i pedijatriju, kako bi se ispunili neophodni uslovi i definisali dodatni kriterijumi pre nego što zaista započne primena vakcine na ovom uzrastu, odnosno imunizacija dece protiv kovida, ukazuju iz ALIMS-a.
 
Fajzerova vakcina prethodno je dozvoljena i za vakcinaciju mladih od 16 do 18 godina.
 
Kako je ranije napomenuto, vakcina bi trebalo da se daje u konsultaciji sa pedijatrima, a pre svega trebalo bi da je prime deca koja imaju zdravstvene tegobe i hronične bolesti.
  • H

    12.06.2021 05:19
    H
    Licno nebih decu vakcinisao! Sve vakcine su jos u eksperitalnom procesu! To je moje misljenje kao i vecine roditelja!
  • Ana

    11.06.2021 23:41
    Potvrda? Prijava?
    Kako prijaviti dete za vakcinaciju i kako dobiti potvrdu koja je potrebna za putovanja? Da li roditelj to moze da uradi za dete? Bilo bi lepo cuti tehnicke detalje, eto predloga za 021.
  • Mr.M

    11.06.2021 19:41
    Važi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.