VIDEO Održan protest zbog krađe glasova: Od Ustavnog suda do RTS-a

Novi protest opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" zbog, kako tvrde, krađe glasova na decembarskim izborima, održan je u Beogradu.
VIDEO Održan protest zbog krađe glasova: Od Ustavnog suda do RTS-a
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
Protest je počeo ispred Ustavnog suda u centru Beograda. Više hiljada građana je, nakon govora, otišlo do Radio-televizije Srbije, koja, po ocenama opozicije, ne izveštava objektivno i u korist svih građana, već isključivo propagira vlast.
 
Ispred RTS-a pročitana je lista stvari za koje tvrde da RTS nije objavio o izborima i izbornim nepravilnostima.
 
Srđan Milivojević iz DS-a poručio je da predsednik i premijerka Srbije, kao i svako iz Srpske napredne stranke, znaju da su izbori pokradeni.
 
"To zna i RTS, ali ne sme da objavi", rekao je Milivojević.
 
On je ponovio zahtev "da se objavi istina i da se izbori ponište" i rekao da oko toga nema kompromisa.
 
Pravnik i nekadašnji član Gradske izborne komisije Vladica Ilić poručio je da pošteni izbori treba da zanimaju sve, bez obzira da li podržavaju vlast ili opoziciju.
 
"Od poštenih izbora zavisi kako će izgledati naši životi", rekao je on.
 
Podsetio je da je na gradskim izborima u Beogradu sedam od 14 lista imalo falsifikovane potpise.
 
Profesorka ustavnog prava Jelena Jerinić izjavila je da su izbori pogrešni i nezakoniti u celini, od raspisivanja do utvrđivanja rezultata.
 
Navela je da je od početka ovog izbornog procesa Ustavnom sudu podneto 20 podnesaka.
 
"Šta je učinio Ustavni sud? Ni o jednom od tih podnesaka se nije oglasio, čak ni da kaže da je dobio naša pisma", rekla je ona.
 

Opozicija traži da RTS, kao javni servis koji plaćaju svi građani, izveštava o "dokazanoj izbornoj krađi i prekrajanju narodne volje".

Koalicija "Srbija protiv nasilja" predala je ranije danas zahtev Ustavnom sudu za odlučivanje o izbornom sporu kojim se traži poništavanje republičkih izbora.
 
Koaliciju "Srbija protiv nasilja" čine Stranka slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak, Zeleno-levi front, Srbija centar, stranka Zajedno, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, sindikat "Sloga" i pokret Novo lice Srbije.
Od 18. decembra organizovali su proteste ispred sedišta Republičke izborne komisije, gde je do 30. decembra štrajkovala glađu potpredsednica SSP Marinika Tepić, a nešto kraće još nekoliko poslanika.
 
Prvi protest ove godine kojim je ponovo traženo ponavljanje decembarskih izbora, bio je 16. januara u centru Beograda, kada je obeležena i šesta godišnjica ubistva Olivera Ivanovića na Kosovu.
 
Vlast je ranije više puta ocenila da su "decembarski izbori bili pošteni, te da opozicija navodima da su izbori pokradeni traži alibi za neuspeh".
  • Nikola

    27.01.2024 10:44
    Od pocetne oluje protesti su pali na setnje malobrojnih gradjana i postali mlake manifestacije opozicije. Zbog takvog pristupa opozicija i ima problem. Ovo nece ni malo uzdrmati Vrhovnog niti SNS mafiju. Ovo ce se isto tako zavrsiti i sa projektom Jadar koji ce krenuti ove godine. Opozicija nije ujedinjena, podlozni su pritiscima a celnici su neubedljivi. Nista od toga, pisi kuci propalo.
  • Tapkalo

    27.01.2024 10:12
    Kamere fiksne Naksi radija snimaju 24/7 i mozete direktno gledati i tu lokaciju gde je bio orotest. Nekoliko stotina clanova stranaka,partija,pokreta,aktivista,nvo,zaposlenih u gazdinim firmana,prisutni novinari,snimatelji,setaci,slucajni prolaznici i ni u jednom trenutku nije broj presao 300-400. Zasto realno ne prenisite?
  • Marta

    27.01.2024 09:56
    Koliko hiljada? Zašto niko ne objavi snimak iz vazduha? Ponestalo vam dronova? Hoću da znam da li je na ulici samo njihovo članstvo ili ima i građana. Kada smo protestivali protiv Miloševićeve krađe izašli su svi koji su se osećali pokradenima i bilo nas je milion. Koliko ljudi se sada oseća pokradenima? Samo oni kojima mandati nisu osigurani, ili ima i građana?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".