Srpskom diplomati zabranjen ulazak u Kanadu

Bivšem jugoslovenskom atašeu u ambasadi u Otavi Zoranu Vukiću zabranjen je ulazak u Kanadu, zbog sumnje da je radio za tajnu policiju koja je špijunirala emigraciju, piše kanadska štampa.
Bivšem jugoslovenskom atašeu u ambasadi u Otavi Zoranu Vukiću zabranjen je ulazak u Kanadu, zbog sumnje da je radio za tajnu policiju koja je špijunirala emigraciju, piše kanadska štampa.

Prema navodima štampe, koja se poziva na sudska dokumenta, Vukić je od 1998. do 2002.godine radio u tadašnjoj ambasadi SRJ u Otavi, iz koje je slao poverljiva dokumenta u sedište Ministarstva spoljnih poslova u Beograd. Vukiću prošlog meseca nije dozvoljen ulazak u Kanadu, prema presudi Federalnog suda u toj zemlji.

Kanadski sud je naveo da je Vukić bio pripadnik Službe za istraživanje dokumentacije (SID), za koju navodi da se bavila eliminacijom emigracije u inostranstvu. Advokat iz Otave Žarko Tatomirović Manula izjavio je da Vukiću nije bilo dozvoljeno da se vrati u Kanadu i prisustvuje venčanju ćerke i rođenju unuke.

Porodica je očajna, vlasti ga optužuju za nešto što nije uradio, rekao je advokat.

  • 27.04.2012 06:45
    jedna od retkih zemalja sveta, a to je Srbija,

    sisematski urusava sopstveni ugled, ugled svojih gradjana
    a gradjani Srbije, koji odu van Srbije bilo gde u svetu, i koji rade a ne da kradu,ubijaju,prosjace,

    za prosjacenjem nema potrebe jer su to uredjene drzave,
    su cenjeni gradjani, a ako jos uspeju dobiti drzavljanstvo pored svih provera, sto je normalno
    e onda su to DRZAVLJANI te drzave gde zive i njih drzava stiti, s tim sto oni imaju i obaveze kao i svi ostali drzavljane te drzave
  • NikolaNS

    26.04.2012 13:59
    Ne vidim nista spornog u ovome!
    Covek je radio za tajnu Milosevicevu policiju (i ko zna sta sve "odradio" za njih) i kanadske vlasti takve nece u svojoj zemlji! Sta je tu cudno! Obaska sto je to samar nasim vlastima, jer su ONE trebale (nase vlasti) ovog coveka krivicno da gone i osude, ako je kriv, a ne da cekaju da nam sve to Kanadjani nabiju na nos.
    Jos da napomenem da su i Grbavi i "Anonimus" ovde promasili temu - Grbavi lupeta i ne zna o cemu prica - Srbi, uglavnom, u Kanadi imaju vise postovanja i prava nego u rodjenoj im zemljiv (da nije tako - ne bi bili u CA). Sem toga, posle ovakvih poteza (a bilo ih je milion slicnih), kako ocekujes da Srbe gledaju po svetu??
    Anonimus - tacno je da svaka Ambasada ima spijuna (pretpostavljam), ali nije isto kada to radi demokratska zemlja (a Kanada to jeste) i kada to radi policijska, zlocinacka vlast, kakva je bila ona Miloseviceva.
    Uostalom, lopov je onaj koga uhvate i svaka zemlja (posebno ozbiljna, kakva je Kanada) ima pravo da dozvoli/zabrani ulazak u svoju zemlju kome hoce.
    Jos jednom - jos jedan veeeeliki diplomatski blam za zemlju Srbiju. Davno smo mi pali na diplomatski nivo zemalja III sveta.
    Za kraj (ne i najmanje bitno) - nemojte zaboraviti da vecina Srba u CA ima CA drzavljanstvo, tako da spijuniranje istih od strane njihove (!) Ambasade, vise nije samo unutrasnja stvar Srbije, nego i posao za CA policiju (i kontra-spijunske sluzbe).
  • 26.04.2012 10:36
    Посао дипломате у страној земљи је по дефиницији да ради само и искључиво у интересу своје земље, тако да све и да је то радио, било је нормално. Шта мислите да амерички амбасадор код нас ради у нашем интересу, и да није њихов шпијун?
    Проблем је само у томе ко је њега провалио после 2002., а ту је заслужан неко од наших дипломатских представника коме је милије да буде страни коњушар или слуга, него домаћи "сиромах".
    Све је толико једноставно, али име "поузданог извора" вероватно никада нећемо сазнати.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija