Nema pravnog osnova za izručenje Kovačevića

Za izručenje Miladina Kovačevića vlastima SAD ne postoji pravni osnov, ocenio je profesor krivičnog prava Božidar Banović.

Za izručenje Miladina Kovačevića vlastima SAD ne postoji pravni osnov, ocenio je profesor krivičnog prava Božidar Banović.

Banović smatra da hapšenje Kovačevića nije moguće, ali ističe da veliki značaj čini sadržina sporazuma Srbije i SAD, koji nije dostupan javnosti. - Srbija i SAD nemaju ugovor o ekstradiciji. Takođe, opšti pravni princip svuda u svetu jeste da nikome ne može da se sudi dva puta za isto delo - rekao je Banović za Blic.

Podsetimo, Slobodan Homen je u ime Ministarstva pravde Srbije izjavio da je nakon sporazuma o isplati 900.000 dolara porodici pretučenog Brajana Štajnhauera marta 2009. odustalo od krivičnog gonjenja našeg državljanina. Međutim, Džerald Molen, tužilac okruga Brum, država Njujork, izjavio je da nalog američkog tužilaštva za hapšenje i izručenje Kovačevića i dalje stoji i da će to biti sprovedeno ako im ikada bude dostupan.

  • ko ceka

    29.04.2012 18:20
    taj doceka
    Ameri su strpljivi......
  • Drveni

    29.04.2012 13:58
    Advokat
    A kad, gde i kako je pravo odlucivalo u istoriji covecanstva.Neka profesor odgovori da li je pravo sluga vlasti ili je obratno, te da li je ovde slucaj sukoba jedne velike vlasti(SAD) i jedne male vlasti(Srbije).O gradjanima pojedincima ne treba trositi reci.
  • sale novosadjanin

    28.04.2012 21:17
    nema osnova za .......
    a koji je osnov bio da su gradjani platili milionce za ovog kriminalca koji je dobio samo 2-3 godine?
    dajte meni milionce,nikog necu napasti,i odlezacu 3 godine !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.