Dačić: Planirani napadi na Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da srpske i strane službe bezbednosti imaju informacije o pripremanju akcija ometanja izbora na Kosovu i Metohiji.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da srpske i strane službe bezbednosti imaju informacije o pripremanju akcija ometanja izbora na Kosovu i Metohiji.

Ispred Beogradske arene, gde je izvedena pokazna vežba MUP-a o rešavanju talačke situacije, Dačić je novinarima rekao da su planirani fizički napadi na biračka mesta na Kosovu, oduzimanje biračkog materjala, kao i hapšenja i napadi na ljude koji učestvuju u biračkim odborima. "Postoje informacije koje nisu samo naše nego i stranih službi da, ne samo prištinske vlasti nego i razne grupacije, koje se nikako ne mogu podvesti pod grupacije koje imaju bilo kakvu kontrolu Euleksa i Kfora, da pripremaju određene akcije, koje bi bile usmerene ka ometanju izbora na Kosovu i Metohiji", rekao je ministar.

On je istakao da je zbog toga važno da se postigne dogovor s međunarodnom zajednicom o pomoći u održavanju izbora na Kosovu i Metohiji. "Nama je bilo svejedno da li je Unmik i OEBS, jer Srbija ravnopravno učestvuje u obe organizacije", naveo je Dačić i izrazio nadu da će činjenica da će se izbori održati uz pomoć OEBS-a predstavljati prepreku da dođe do tih nemira.

Prema njegovim rečima, napade planiraju ekstremisti sa Kosova, koji su u političkim ekstremnim organizacijama i raznim paravojnim formacijama koje se, kako je kazao, uvek drže negde u rezervi. "To se sigurno ne radi bez znanja prištinskih vlasti", rekao je ministar.

Štampaju se listići za lokalne izbore na KiM

Više izbornih lista prijavilo se za lokalne izbore u opštinama Zubin Potok i Zvečan na Kosovu, iako te izbore neće organizovati ni UNMIK, a ni vlasti u Beogradu.

Za lokalne izbore u Zubinom Potoku prijavili su se Demokratska stranka Srbije, Ujedinjeni regioni Srbije i Srpska radikalna stranka, a za lokalne izbore u Zvečanu prijavili su se URS, SRS, DSS, SPS-PUPS i SNV severnog Kosova, rečeno je Tanjugu u izbornim komisijama u tim opštinama. Štampanje listića za lokalne izbore u tim opštinama je, kako je najavljeno, počelo danas, i to pet hiljada u opštini Zubin Potok i nešto manje od osam hiljada u Zvečanu.

Predstavnici lokalne samouprave u ove dve opštine sa severa Kosova zagovaraju stav bi neodržavanje lokalnih izbora u Zvečanu i Zubinom Potoku značilo gašenje srpskih institucija u pokrajini, dok zvanični Beograd poručuje da će u opštinama na Kosovu u kojima ne budu održani lokalni izbori biti formirani privremeni organi vlasti.

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je u međuvremenu uputstvo za sprovođenje parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu i Metohiji, koje između ostalog predviđa da se po zatvaranju biračkih mesta u južnoj pokrajini glasovi ne prebrojavaju na Kosovu i Metohiji, već u Raškoj. Uputstvo je doneto na osnovu Informacije Ministarstva za Kosovo i Metohiju, koja je upućena izbornoj komisiji, a koja je nastala na osnovu kontakata sa predstavnicima OEBS-a.

Srpsko nacionalno veće (SNV) severnog Kosova i Metohije smatra da je za Srbe u pokrajini neprihvatljiva odluka Vlade Srbije i Republičke izborne komisije (RIK) da se izborni proces prenese na OEBS-a, rekao je juče predsednik tog veća predsednik Milan Ivanović.

  • 30.04.2012 10:44
    Uobicajno trabunjanje Gljivice
    Albanci planirali napade, ali super heroj Ivica D stigao i rasturio im plan. Dostojan je ekipe iz Avengersa...
  • 30.04.2012 06:10
    Predlog za Dacica

    Prvo u ranim jutarnjim satima neka sa porodicom glasa na svom glasackom mestu
    a zatim neka ode helikopterom na Kosovo,
    neka na kriticnim punktovima rasporedi clanove svoje porodice

    i nece biti nikakvoga napada, jer ce glasaci i ostali ne glasaci videti
    da nema sale sa Dacicem
    da on stvarno CUVA Kosovo...
  • banda-

    29.04.2012 20:51
    crvena
    Pametni KOFERAS ... nadaleko najgora stranka,prilepak svakome... nisat nemaju od izvornog SPS-a

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.