Udruženja građana dobijaju 7,5 miliona evra od EU

Evropska unija će tokom naredne tri godine u Srbiju uložiti oko 7,5 miliona evra u projekte udruženja građana, rečeno je na današnjoj informativnoj sesiji delegacije EU u novosadskom hotelu "Park".

Evropska unija će tokom naredne tri godine u Srbiju uložiti oko 7,5 miliona evra u projekte udruženja građana, rečeno je na današnjoj informativnoj sesiji delegacije EU u novosadskom hotelu "Park".

Za prvi konkurs, koji je predstavljen danas, planirano je finansiranje projekata sa ukupnim grantom od 1,8 miliona evra, rekla je uoči početka sesije šefica sektora operacije u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Jolanda San Hoze.

"Konkurs koji danas predstavljamo fokusiran je na projekte koji jačaju vladavinu prava, a posebno na one čije su aktivnosti usmerene na borbu protiv korupcije i na transparentnost u radu organa lokalne samouprave", rekla je Jolanda San Hoze.

Istraživanjem koje je Delegacija EU sprovela krajem prošle godine utvrđeno je da je slaba vladavina prava jedna od ključnih bolnih tačaka u Srbiji, ali i u zemljama regiona, pojasnila je novinarima direktorka organizacije Evropske komisije za tehničku podršku civilnom sektoru (TACSO) Zorica Rašković.

"Korupcija je nešto što je, nažalost, specijalitet Srbije i regiona i nadamo se da će ovaj, mali broj organizacija koje se bave antikorupcijskim aktivnostima biti proširen i poduprt akcijama agencija i drugih regulatornih državnih institucija u borbi protiv korupcije", istakla je Rašković.

Konkurs koji je danas predstavljen odnosi se na organizacije koje pripadaju širokom spektru civilnog društva, uključujući nevladine organizacije, organizacije na nivou lokalnih zajednica, profesionalne organizacije, kulturna i umetnička udruženja i klubove.

Osim toga, projektima u ovom pozivu mogu da konkurišu i medijske asocijacije, organizacije koje predstavljaju društvene i ekonomske aktere, poput udruženja potrošača, pacijenata, studenata ili poslovna udruženja, ali i sindikati i udruženja poslodavaca.

Specifičnost ovog konkursa je u tome da on po prvi put otvara mogućnost malim i slabije razvijenim udruženjima građana, koja do sada nisu koristila sredstva Evropske unije, da posredstvom iskusnijih domaćih organizacija, po principu re-grantiranja, dođu do početnih fondova za rad.

Ugovori o donacijama će se potpisivati na minum 50.000 do najviše 150.000 evra, a projekti mogu da traju od 12 do 18 meseci.

  • AS

    21.05.2012 17:00
    Info
    Gde se moze aplicirati?
  • 21.05.2012 14:42
    Korupcija je nešto što je, nažalost, specijalitet Srbije...


    Kako lepo receno i zapazeno.
    Kakav blam i sramota da smo po tome poznati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".