Država otplaćuje dugove bolnica

Država će isplatiti sve dugove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i bolnica u Srbiji ka farmaceutskim kućama.
Država će isplatiti sve dugove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i bolnica u Srbiji ka farmaceutskim kućama.

U cilju poboljšanja medicinskih usluga i stabilizacije nabavke lekova, odlučeno je na današnjem sastanku ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović i ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića sa predstavnicima farmaceutskih kompanija u Srbiji.

Vlada Srbije spremna je da sva postojeća dugovanja pretvori u javni dug i da se prozvođačima, u naredne tri godine, počev od 2013. godine kvartalno isplaćuju zaostale obaveze.

Ministri Đukić-Dejanović i Dinkić istakli su da je namera države da u narednu godinu uđe sa očišćenim dugovima u zdravstvu i uvede disciplinu u budućim plaćanjima, čime bi se obezbedilo stabilno funkcionisanje zdravstvenog sektora, ali i obezbedila likvidnost u poslovanju farmaceutskog sektora.

Istovremeno bila bi sprovedena i reforma u finansiranju nabavke lekova i sanitetskog materijala, tako što bi se za bolnice sprovodila centralizovana javna nabavka, a apoteke bi obračunavale neto cenu lekova ka RFZO (a ne bruto iznos kao što je slučaj danas).

Ovakvom reformom obezbedile bi se uštede i do 20 odsto i sprečio nastanak novih dugovanja.

  • Dukelander

    01.11.2012 10:49
    Stoka!
    Opet mi dvaput plaćamo jednu te istu stvar. Prvo RZZO putem zdravstvenog osiguranja uzima pare a onda "pametni" ministri smisle da svi poreski obveznici plate opet za istu stvar. Pa stvarno smo stoka, tako nam i treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija