Uhapšeni carinici

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu za proširenje istrage protiv osumnjičenih u krivičnom postupku protiv više carinika i vlasnika privatnih preduzeća koja su se bavila uvozom tekstilne robe evroazijskog porekla, saopšteno je iz Tužilaštva.
Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu za proširenje istrage protiv osumnjičenih u krivičnom postupku protiv više carinika i vlasnika privatnih preduzeća koja su se bavila uvozom tekstilne robe evroazijskog porekla, saopšteno je iz Tužilaštva.

U toku je saslušanje četvoro osumnjičenih u policiji koji su jutros uhapšeni u nastavku akcije "Bazar", koja je počela u junu kada su uhapšena 22 osumnjičena, mahom direktori privatnih preduzeća i carinski službenici.

Osumnjičenima koji su danas uhapšeni terete se da su prilikom obračunavanja carinskih i poreskih obaveza obračunavali iznose manje od zakonom propisanih unutrašnjim aktima carine. oni se terete da su oštetili budžet Srbije za oko 160 miliona, a ukupna šteta od 2009. godine iznosi više od milijardu dinara.

Osumnjičeni su Nebojša L, i zaposleni na radnom mestu viši carinik i pregledač CI Javna skladišta Subotica Smilja Đ, Gordana LJ. i Đorđe F.

Policija je ranije danas saopštila da se terete da su korišćenjem poslovnih struktura privrednih društava na teritoriji Srbije, i privrednih društava registrovanih na teritoriji zemalja Evropske unije, sačinjavali poslovnu dokumentaciju sa neistinitim sadržajem.

Uhapšeni u junu terete se za ista krivična dela.

Policija dalje navodi da su osumnjičeni lažno prikazivali vlasništvo nad robom i vrednosti odeće i obuće poreklom iz azijskih i evroazijskih zemalja prilikom uvoza, carinjenja i stavljanja u prometa u Srbiji, a preko Carinske ispostave Subotica - Javna skladišta, po znatno nižoj ceni od stvarne vrednosti uvezene robe. Robu su prodavali kupcima - preduzećima koja su poslovala pod kontrolom Nebojše L, a zatim su transportovali i predavali stvarnim kupcima koji su robu prethodno kupili u inostranstvu za gotov novac, dodaje se u saopštenju.

Smilja Đ, Gordana LJ. i Đorđe F, zaposleni na radnom mestu viši carinik pregledač CI Javna skladišta Subotica, su tokom 2009. i 2010. godine, prihvatali sažete deklaracije o uvozu robe sa neistinitim sadržajem, na osnovu računa inodobavljača, a u kojima su uneti neistiniti podaci o vlasništvu i ceni robe.

Na osnovu tih podataka je sproveden postupak carinjenja i na taj način je izbegnuto plaćanje carinskih i poreskih obaveza za ukupan iznos od oko milijardu dinara za koji je oštećen budžet Republike Srbije, po osnovu neobračunate i neuplaćene carine odnosno neobračunatog i neuplaćenog poreza na dodatu vrednost.

  • Steva

    01.11.2012 08:47
    uuu
    Pa OVI su opasniji od Kertesa.Koliko će tek ovi provesti i istražnom zatvoru i zatvoru.
  • butikas

    01.11.2012 04:26
    A kako mislite da je uvezena ova silna bofl roba po novosadskim buticima?
  • Napred

    31.10.2012 19:05
    To
    Brk mi se smesi na ovakve vesti; drago mi je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija