Šeik kupuje osam poljoprivrednih kombinata

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da će već u nedelju u Abu Dabiju biti potpisan prvi ugovor oko zajedničkih ulaganja u poljoprivredu sa kompanijom Al Dahra, šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da će već u nedelju u Abu Dabiju biti potpisan prvi ugovor oko zajedničkih ulaganja u poljoprivredu sa kompanijom Al Dahra, šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"U nedelju potpisujemo prvi ugovor sa Al Dahrom koja će postati većinski vlasnik osam srpskih poljoprivrednih kombinata. Država Srbija će imati udeo u ovim preduzećima 20 odsto, dok će ova arapska kompanija posedovati 80 odsto vlasništva kombinata", precizirao je Dinkić.

On dodaje da će samo po ovom osnovu srpski budžet imati priliv od 100 miliona evra. Dinkić kaže da je poziv za put u Emirate, gde će se uputiti sa svojim saradnicima, usledio sasvim neočekivano, ali da ovaj put, za razliku od prethodne posete, u Abu Dabiju mu neće praviti društvo prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

U Abu Dabiju će biti konkretizovan projekat izgradnje kompletne infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje u koji će strani partner uložiti 100 miliona evra. "Sa razvojnim fondom Abu Dabija ćemo krenuti u finansiranje projekata izgradnje infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje u celoj Srbiji, ne samo na području Vojvodine", objašnjava Dinkić o čemu se razgovaralo u Beogradu i navodi da ovaj fond Srbiji nudi uslove koji su čak povoljniji i od onih koje daje Svetska banka. On objašnjava i da bi se deo novca iz ovog fonda koristio i seljacima za dugoročne kredite koji su namenjeni za kupovinu opreme za navodnjavanje.

"Treći sastanak u Abu Dabiju je ugovoren sa kompanijom Mubadala koja je zainteresovana da ulaže u srpsku pamet, tačnije izgradnju nove fabrike čipova ili poluprovodnika u Srbiji", dodaje Dinkić. On kaže da su predstavnici Emirata u Beogradu sve vreme pitali u koje sfere mogu da investiraju, a da iskoriste srpsku pamet i da su im visoke tehnologije bile podjednako bitne, kao i ulaganja u poljoprivredu. Ministar finansija dodaje da je na sastanku u Beogradu šeik Muhamed izrazio želju da uloži 150 miliona evra u odbrambenu industriju za složene borbene sisteme.

  • shwaba

    13.01.2013 18:19
    oteto-prokleto
    to je zemlja oteta od Nemaca.
  • da

    12.01.2013 18:32
    su
    barem njima prodali nis
  • ja

    11.01.2013 21:03
    Dokle
    da nam ovi Gede rasprodaju zemlju. Ta i tim ce pevati: gedo &&#$% sve si pare procerdo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.