Šabić: Institut da kaže gde je novac Tijane Ognjanović

Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić" moraće da otkrije šta se dogodilo sa 1,6 miliona evra koji su preostali posle smrti male Tijane Ognjanović u Hjustonu.

Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić" moraće da otkrije šta se dogodilo sa 1,6 miliona evra koji su preostali posle smrti male Tijane Ognjanović u Hjustonu, a koje su njeni roditelji obećali toj zdravstvenoj ustanovi, poručio je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Iako su u tom institutu, prema pismenom dogovoru sa Tijaninim roditeljima, odbili da kažu da li su im Ognjanovići uplatili novac i na šta će on biti potrošen, te podatke će, po naređenju Šabića, ipak morati da obelodane.

Poverenik je doneo rešenje kojim je upravi te ustanove naloženo da tako učini. - Protokol koji predviđa da se do konačne realizacije donacije ne daju nikakve informacije za medije, kao i da se sva dokumentacija u vezi s potpisanim protokolom smatra poverljivim informacijama, nije mogao biti uvažen. Ovaj protokol ne može suspendovati primenu zakona, a organ vlasti u konkretnom slučaju nije dokazao da su ispunjeni uslovi za ograničenje prava žalioca propisani Zakonom o slobodnom pristupu informacijama - objasnio je Šabić.

- U samom institutu nisu odbili da daju informacije, već su ćutali. Rok za izvršenje mog rešenja ističe ove nedelje i očekujem da će u tom roku omogućiti uvid u tražene podatke - ističe Šabić. U kabinetu direktora Instituta je da je "jedina informacija koju mogu da ponude ta da će u toku nedelje izdati zvanično saopštenje".

Advokat Vojin Biljić ističe da Šabić ima mogućnost da prinudno izvrši rešenje. - On ima pravo da od Vlade zatraži da mu pomogne. Nepostupanje po zahtevu poverenika je prekršaj za koji je propisana kazna od 5.000 do 50.000 dinara - kaže Biljić.

  • Vaskez NS

    03.06.2014 12:46
    Rekoh ja odavno - Šabića za predsednika !
  • Mira

    03.06.2014 10:45
    Ko daje pravo da neko taji sredstva, izmedju kojis su i moja koja sam donirala , i da ne znam gde su. Nemaju to pravo ni roditelji a ni Institut. To nisu njihova sredstva već sredstva donatora kojima moraju polagati račune
  • Bojan

    03.06.2014 07:41
    @Anonimus - I treba da ćute
    Da pratis sta Sabic radi znao bi da je on covek uvek revnosan i da posteno radi svoj posao ali nazalost medju retkima je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.