Rističević: Uprava za veterinu odgovorna za skandal s mesom

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije raspravljao je danas o problematičnom izvozu svinjskog mesa u Rusiju na kojem su mišljenja sukobili predsednik tog parlamentarnog odbora Marijan Rističević i načelnika veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin.
Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije raspravljao je danas o problematičnom izvozu svinjskog mesa u Rusiju na kojem su mišljenja sukobili predsednik tog parlamentarnog odbora Marijan Rističević i načelnika veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin.

U Izveštaju ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, koji se odnosi na posetu veterinarskih stručnjaka iz Carinskog saveza Srbiji od 9. do 15. marta, kao jedan od zaključaka se navodi da specijalisti objekata i državne veterinarske službe Srbije, koji odgovaraju za kontrolu bezbednosti i proizvoda životinjskog porekla nemaju potrebna znanja veterinarsko-sanitarnih zahteva i normi Carinskog saveza i Ruske Federacije.

Navodi se i da laboratorije koje odgovaraju za analize proizvoda životinjskog porekla, koji se izvoze na pomenuto tržište, takođe nisu upoznate sa neophodnim zahtevima i normama.

Rističević smatra da je glavni krivac zbog problema sa izvozom svinjskog mesa u Rusiju - Uprava za veterinu zbog čega treba smeniti odgovorne, dok je Čelebićanin istakla da nije bilo sistemskih propusta i da su nadležne službe uradile ono što je u njihovoj nadležnosti. Rističević je upozorio da je šteta ogromna i da će biti potrebni meseci, ako ne i godine da se povrati poverenje ruskih kupaca, a kako je dodao, tu štetu je najlakše svaliti na "nekoliko bezimenih proizvođača mesa i jednu malu samostalnu zanatsku radnju "Đurđević".

On tvrdi da je ruska strana pružila priliku Upravi za veterinu da tokom dva meseca otkloni nepravilnosti zbog kojih je došlo do ograničavanja izvoza svinjskog mesa na tržište carinske Unije Rusije, Belorusije i Kazahstana, ali ona to nije učinila. Rističević smatra da je "kada se zagrebe ispod površine" glavni krivac veterinarska inspekcija koja ne ume, prema njegovim rečima, da obezbedi procedure kontrole proizvodnje i sledljivosti proizvoda. On je ocenio da veterinarska inspekcija ili ne ume ili neće da uradi svoj posao i pored molbi, upozorenja i kritika ruske strane.

Rističević je zaključio da je rešenje problema sa izvozom mesa u Rusiju vrlo jednostavno - treba posmenjivati rukovodstvo Uprave za veterinu, rukovodioce njenih službi, a pre svih veterinarske inspekcije. Čelebićanin je, međutim, istakla da je svo meso namenjeno za izvoz u carinsku uniju bilo zdravstveno i higijensko ispravno, a ukoliko se dokaže da je bilo nepravilnosti u slučaju "Đurđević", one se odnose na trgovinsku prevaru i pokušaj pravljenja veće finansijske dobiti. Ona je napomenula da istraga o tome da je bilo prepakivanja mesa iz EU još nije gotova, ali da će u slučaju da se to dokaže, nadležni u "Đurđeviću" krivično odgovorati.

Čelebićanin je naglasila i da su veterinarske službe Srbije valjano radile posao i da nije bilo sistemske greške, jer bi Srbija automatski bila skinuta sa liste izvoznika u carinsku uniju. Načelnik Odeljenja za međunarodni promet i sertifikaciju Siniša Kotur objasnio je da ruska strana ubuduće tražiti kompletnu sledljivost proizvoda, pa će za njih moći da se koriste samo sirovine iz 10 klanica u Srbiji koje imaju odobrenje za rusko tržište.

  • Zoran021

    20.06.2014 12:21
    uprava
    A ko je postavio tu upravu za veterinu? Vi,naravno,SNS i društvo! To jest,vaš predsednik Vučić.
  • 20.06.2014 12:04
    Bokte mazo
    Dr Marijan Rističević smatra i ukazuje... A koliko vidim i zaključuje. Da nije deduktivna metoda?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija