Krkobabić u "Pošti Srbije" deli bonuse od 35.000

Generalni direktor "Pošta Srbije" Milan Krkobabić tražio je od Vlade Srbije da mu odobri isplatu bonusa zaposlenima iz dobiti firme za 2013. godinu koji bi iznosio u proseku 35.000 dinara za svakog zaposlenog u tom preduzeću.

Generalni direktor "Pošta Srbije" Milan Krkobabić tražio je od Vlade Srbije da mu odobri isplatu bonusa zaposlenima iz dobiti firme za 2013. godinu koji bi iznosio u proseku 35.000 dinara za svakog zaposlenog u tom preduzeću.

Kako navodi Blic, dok za javna preduzeća važi upozorenje premijera Aleksandra Vučića o strogoj štednji, rukovodstvo PTT je donelo odluku o isplati zarade zaposlenima iz dobiti firme za 2013.

Pre nekoliko dana Nadzorni odbor ovog javnog preduzeća odobrio je da se 25 odsto prošlogodišnjeg profita podeli radnicima, a 75 odsto da se uplati u budžet Srbije. Ovakvu odluku Krkobabić je poslao ministarstvima privrede i finansija, a konačnu reč ima Vlada Srbije.

Pošta bi zaposlenima podelila 708 miliona dinara bruto, oko šest miliona evra. Taj "bonus" iznosi tri odsto sume koju Vučić planira da dobije uštedama u javnim preduzećima. U Ministarstvu privrede juče nisu želeli da odgovore na pitanje hoće li odobriti "bonuse" PTT-u, a nije odgovorilo ni Ministarstvo finansija.

Predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Zoran Pavlović očekuje isplatu već tokom ovog meseca. Na pitanje da li je legitimno tražiti "bonuse" u vreme kada se čitav javni sektor poziva na štednju, Pavlović to opravdava niskom prosečnom zaradom od 45.000 dinara.

- Oko 80 odsto zaposlenih u pošti zarađuje između 35.000 i 45.000 dinara - kaže Pavlović. Dodaje i da je bilo neizvesno da li će Krkobabić doneti odluku o isplati zaposlenima, ali da su mu sindikati Pošte zapretili štrajkom.

Duško Vasiljević iz Svetske banke kaže da nije sporno da firma traži isplatu bonusa za zaposlene ukoliko ostvari dobit, ali da potez u PTT "jeste čudan". - Neobično je da jedna državna firma traži bonuse u vreme kad svi drugi delovi države podnose žrtvu - kaže on.

  • Marko

    02.12.2014 07:22
    Lud zbunjenog
    Pošta ne deli višak, već po važećem zakonu, zaradu iz dobiti Telekoma. Radnici telekoma su tu zaradu dobili već odavno i to u duplo većem iznosu od radnika pošte. Da vas podsetim da radnicima Telekoma ne sleduje smanjnje plate...
    Dakle, to su novci koje pošta dobija od Telekoma zbog vlasničkog udela. Samo rukovodstvo pošte može da odluči šta će da radi sa tim novcem, ne vlada. 50% tog novca biće uplaćeno Vladi Srbije, 25% radnicima, a 25% ostaje preduzeću.
    Ova Vlada se trudi da od svih nas napravi slepce. Umesto da stvore privredni ambijent u kome će svako ko želi da radi moći i da zaradi, a ne ostavi i kožu i dušu državi, pa onda uberu porez.
  • Mirjana

    29.10.2014 16:52
    Radnici poste zasluzuju
    Naravno da radnicima poste treba da se uplati dobit iz 2013.god,Ne razumem zasto se dize halabuka oko toga.Nigde nije objavljeno u medijima da su sva ostala javna preduzeca vec dobila takozvanu 13.platu.Nemate pojma sta pricate....Jedino se radnicima poste u poslednjih 10 godina i vise plata nije nimalo povecala.Salterski radnik poste ima 35000,00 platu,radnik Eps-a oko 70.000 din.Posta puni budzet i ne koristi sredstva iz budzeta tako da svaki dalji komentar je suvisan....Osim toga ta cuvena zarada iz dobiti jos uvek nije data radnicima ovog preduzeca.
  • panonius

    01.10.2014 15:28
    Ajd , dođi malo i na Biro rada....
    krkobabo , umesto da čuvaš foteljašku bulju , dođi malo na Biro rada i da pitaš raju koji bonus im treba - a ne da prdiš o restrikcijama i štednji. Odrastao si verovatno u (ispred) pošte , ali bajati te je prešišao u glupiranju. Žohari tvrdi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.