I pored imovine, plaćamo kiriju za ambasade

Srbija u inostranstvu poseduje više od sto hiljada kvadrata, ali se za potrebe naše diplomatsko-konzularne mreže iznajmljuju 103 nekretnine i to čak i u gradovima u kojima naša zemlja u svom vlasništvu ima zgrade.

Srbija u inostranstvu poseduje više od sto hiljada kvadrata, ali se za potrebe naše diplomatsko-konzularne mreže iznajmljuju 103 nekretnine i to čak i u gradovima u kojima naša zemlja u svom vlasništvu ima zgrade.

Prema podacima iz septembarskog informatora Ministarstva spoljnih poslova, zaključno sa krajem prošle godine, takvih primera je mnogo, od Belgije, Italije, Francuske, do Amerike i Australije. Tako u Vašingtonu i Kanberi imamo nekretnine procenjene na skoro milion i po evra, koje zvrje prazne, a iznajmljujemo kvadrate.

U Kanberi imamo plac od 1.416 i zgradu od 516 kvadrata, vredne oko 350.000 evra, ali za ambasadu od 600 kvadrata i rezidenciju od 153 metara kvadratnih plaćamo kiriju. Slično je i u Vašingtonu. U ovom gradu Srbija ima plac od 960 kvadrata i zgradu od 900 kvadrata, čija je knjigovodstvena vrednost procenjena na oko milion evra, ali iznajmljuje 685 kvadrata za ambasadu. U informatoru je navedeno da se te nekretnine ne koriste za našu DKP mrežu i da im je potrebna rekonstrukcija.

Najvrednija imovina je u Parizu, gde Srbija ima u vlasništvu plac i dve zgrade, u kojima su smeštene rezidencija i ambasada, kao i šest stanova sa pripadajućim podrumima. Ta imovina procenjena je na oko 5,3 miliona evra, prenose Novosti. Ipak, u Francuskoj se iznajmljuje još pet nekretnina - dve u Parizu (za misiju pri Unesko i Kulturno-informacioni centar) i tri u Strazburu (za stalnu misiju, konzulat i rezidenciju ambasadora).

Veliki smo zakupci i u Kini (3.000 kvadrata u Pekingu), gde nemamo ništa u svom vlasništvu, a u Nemačkoj rentiramo devet nekretnina u Berlinu, Diseldorfu, Minhenu, Hamburgu i Štutgartu, iako u prestonici Nemačke, u svom vlasništvu, imamo čak 8.000 kvadrata, vrednih 2,3 miliona evra. Najvredniju imovinu posedujemo u Velikoj Britaniji i Italiji.

  • 04.10.2014 12:35
    Zasto da ne kad imomo budale koje cute sto im se skida novac kao stednja upravo za ovakvu velikodusnost nase drzave!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Pera

    04.10.2014 11:31
    Neni je i dalje utisak onaj lik - diplomata koji je kupio kuću, čini mi se u Vašingtonu, pa je iznajmio samon sebi za potrebe ambasade.
    Voleo biv da čujem šta je sa njim, gde je avanzovao.
  • -

    04.10.2014 10:24
    -
    nisu me interesovala sedista ambasada.

    ali prosao sam pored one u pragu zato sto se nalazi 100m od karlovog mosta preko kojeg prodju hiljade ljudi svakoga dana.

    ono izgleda kao da ns investitor zeli da napravi matijevicev radijator pa je ostavljeno da propada.

    nema ko da se sagne da pocupa ono malo korovcica, fasada se ljusti, vlaga izvire.

    izvolite-ispred toga dignite tri prsta i vicite 'ovo je srbija'

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.