Ne postoji nadzor bivših zatvorenika

Stručnjaci kažu da u Srbiji ne postoji dobar sistem nadzora osoba koje su izašle iz zatvora posle odslužene kazne.

Slučaj Darka Kostića, osumnjičenog za ubistvo devojčice Ivane Podraščić, pokrenuo je pitanje sistema nadzora osoba koje su odslužile zatvorsku kaznu.

Kostić je već osuđivan zbog teških krivičnih dela. Iz zatvora je izašao pre četiri meseca, a ubrzo je počinio novi zločin. Stručnjaci kažu da u Srbiji ne postoji dobar sistem nadzora osoba koje su izašle iz zatvora posle odslužene kazne.

Podatak da više od polovine osuđenika nije prvi put u zatvoru, struka objašnjava lošim sistemom nadzora i resocijalizacije. Nijedna institucija, upozoravaju, nema obavezu da proveri šta osuđenici rade posle odslužene kazne i kuda se kreću.

"Samo ako ga policajac sretne slučajno pa mu je sumnjiv i kontroliše ga, traži mu podatke, tada može da zna. Inače, nema obavezu ni on to da uradi", navodi kriminolog Zlatko Nikolić. Međutim, ističe da bi kod nas, bez nekih velikih izmena u krivičnom zakonodavstvu, mogla da se uvede obaveza javljanja jednom mesečno ili jednom u 15 dana po izlasku iz zatvora.

U razvijenijim zemljama sistem nadzora nad bivšim osuđenicima podrazumeva učešće čitavog društva. "Uređen sistem brine o svakom pojedincu. O njima kada izađu iz zatvora brinu centri za socijalni rad, drugi državni organi. Takođe, možda neka edukacija i neke stvari koje bi promenile njihov život iz temelja", navodi Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

U Ministarstvu pravde kažu da su za bolji sistem nadzora neophodni bolji uslovi u zatvorima. "Ako imate upravu koja je prebukirana, kao što je bilo 2012. godine - 50 odsto ljudi više nego što su kapaciteti, u takvim situacijama ne možete da ostvarite bilo kakav korektivni efekat na samog osuđenika", kaže ministar Nikola Selaković.

Prošle godine je usvojen tzv. Marijin zakon koji, između ostalog, predviđa registar onih koji su osuđeni za silovanje maloletnika. Za sada, taj registar je prazan, budući da nema pravosnažnih presuda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.