Javna preduzeća prete štrajkom

Ukoliko Vlada Srbije ne odustane od smanjenja zarada i drugih prava zaposlenima u javnom i državnom sektoru Konfederacija slobodnih sindikata će 16. decembra organizovati jednočasovni štrajk u javnim preduzećima širom Srbije.
Ukoliko Vlada Srbije ne odustane od smanjenja zarada i drugih prava zaposlenima u javnom i državnom sektoru Konfederacija slobodnih sindikata će 16. decembra organizovati jednočasovni štrajk u javnim preduzećima širom Srbije.

Posle ovog upozorenja biće dat rok nadležnima da do kraja januara povuku sporne propise i započnu socijalni dijalog, a u suprotnom rad će biti potpuno obustavljen u "Pošti", "Telekomu", energetici...

Predsednik KSS, Ivica Cvetanović kaže za "Novosti" da se selektivnom i diskriminatorskom politikom države prema zaposlenima u javnom i državnom sektoru jednostrano i bez socijalnog dijaloga brišu stečena prava radnika.

"Vladavina prava mora da se sprovodi u svim oblastima društva, pa i za zaposlene u javnom sektoru", kaže Cvetanović. "Njihova radnička prava su ugrožena, a poslodavci u Srbiji se već duže ponašaju kao da su njihovi vlasnici. Od Vlade tražimo uspostavljanje dijaloga dok se ne postigne konsenzus o sprovođenju reformskih mera, stavljanje van snage Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu zarada, kao i poštovanje ratifikovanih međunarodnih konvencija i povelja."

Cvetanović naglašava da je bilo poštenije da svi zaposleni u javnom i privatnom sektoru jednako podnesu mere štednje tako što bi svima plata bila smanjena za jedan procenat. Tako bi, naglašava on, medicinskoj sestri koverta bila tanja za 300 do 400 dinara, a ne za tri ili četiri hiljade.

"Za nas je neprihvatljivo i oročenje kolektivnih ugovora na 29. januar", kaže Cvetanović. "Sada će i oni koji su ga potpisali pre par meseci na rok od tri godine ponovo morati da ga menjaju."

Za Miroslava Joksimovića, predsednika Sindikata "Telekoma", poslodavci u Srbiji su se osilili donošenjem novog zakona o radu, koji njima i stranim investitorima daje veća prava, nego radnicima. "Država je do novca mogla da dođe i naplatom poreza tajkunima, a ne smanjenjem plata i penzija", rekao je Joksimović.

Javni sektor u Srbiji uopšte nije preopterećen i među najmanjima je u Evropi, tvrdi predsednik sindikata "Telekoma". On je naglasio da 7,28 odsto ukupnog stanovništva radi u javnom sektoru, što je najmanje u Evropi posle Rumunije, tako da su priče da u javnim preduzećima ima previše zaposlenih potpuno neopravdane.

  • vilens

    12.12.2014 11:23
    @gazda
    A hoćeš da ti se deca besplatno školuju i besplatno idu u vrtić i i da se lečiš za 50 dinara participacije. Hoćeš da budeš bezbedan a da ne plaćaš privatno obezbeđenje. Hoćeš da ulice budu čiste a smeće odnešeno.
    To sve rade "bitange" iz državnih firmi a ne Mišković i Beko! A nisam siguran da bi privatnik to radio bolje ali sam siguran da bi nas to koštalo puuuuno!
    Problem je baš u tome što se stavljaju u isti koš činovnik na šalteru, radnik u administraciji u JP (na koje smo svi besni) i lekari, nastavnici, policajci. Kao što nije isto vlasnik malog marketa ili tezge na pijaci i vlasnik hipermarketa ili male porodične firme i navedeni Mišković i Beko. Zašto se ovde izbegava utvrđivanje porekla imovine! Zašto se ovde izbegava upoređivanja imovine i primanja! Mnogi privatnici i estrada se boje pravne države a siguran sam da je se boje i svi "bizmismeni" i političari! Kod nas ne možeš biti "gazda" ako ne muljaš.
  • Grazdanin Pokorni

    12.12.2014 11:12
    Tracker
    Ha, malopre pricam sa kolegom programerom. Kaze da je do sada u par novosadskih javnih (i republickih) preduzeca instalirao software koji prati sta "zaposleni" pregledavaju u toku radnog vremena i kome salju mailove i njihovu sadrzinu.

    Izgleda da ce brzo da pocne SISTEMATIZACIJA radnih mesta :)

    Bice zanimljivo kad se objave rezultati.

    Uzivajte dok mozete!
  • vilens

    12.12.2014 09:58
    Sindikati su izmišljeni u SAD da bi se zaštitila prava radnika od samovolje kapitalista (ili privatnika - kako ih ovde nazivaju). Sindikalizam je direktno potekao od kapitalizma! To ovi što rade kod privatnika lako zaboravljaju. Prijavite poslodavca koji zabranjuje sindikalno organizovanje, otpusti vas zbog opravdanog štrajka i sl. Prestanite da kukate kako je vama loše i solidarišite se. Većina "privatnika" niveliše plate radnicima prema platama u javnom sektoru, pa ako u javnom sektoru skinu plate imaće gazda razloga da vam otfikari više za svoj novi Mercedes.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija